6 hónapnál régebbi cikk

Hangzó Helikon: egy különleges fesztivál érkezett Kápolnásnyékre
·Kultfesztivál·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
Hangzó Helikon: egy különleges fesztivál érkezett Kápolnásnyékre
·Kultfesztivál·Utolsó frissítés: undefined

A magyar zenei és irodalmi kincset meg kell osztanunk egymással - jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter Kápolnásnyéken, ahol első alkalommal rendezték meg a Hangzó Helikon Fesztivált.

A Hangzó Helikon hangoskönyv sorozat adta az ötletet a Hangzó Helikon Fesztivál megszervezéséhez, amelyet első alkalommal tartottak meg Kápolnásnyéken. A Halász Gedeon Rendezvény Központban a délelőtt a gyerekeké volt, hiszen színpadra lépett például a Kaláka Együttes és az udvaron népi játszó is várta őket. A rendezvény célja a magyar kultúra megőrzése és fejlesztése - mondta a kulturális és technológiai miniszter, aki maga is részt vett a fesztiválon.

Csák János hangsúlyozta, hogy a magyar kultúrának folyamatosan meg kell újulnia, ám eközben meg kell őriznie mindazt, ami "állandó az életben, a szépséget és a jóságot", amelynek kifejezésére a magyar költészetnek igen mély tárháza van. Úgy vélekedett, a mai korban sokkal nagyobb esély van arra, hogy az emberek visszatérnek a versolvasáshoz, ha énekelve hallják a verseket.

Csák János rámutatott, hogy Kápolnásnyék szimbolikus hely a magyar kultúrában, hiszen itt született Vörösmarty Mihály. A Hangzó Helikon Fesztivál azt mutatja meg a látogatóknak, hogy miként lehet magyar költők műveit kiváló zenészekkel, zenekarokkal népszerűbbé tenni, és ezt már gyerekkorban el kell kezdeni, ezért van a fesztiválon délelőtt gyerekműsor, délután felnőttműsor, este pedig jazz-rock műsor - fűzte hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény egyben jótékonysági program is, hiszen a belépőjegyekből befolyt összeget a Magyar Kodály Társaságnak ajánlották fel a szervezők.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek