6 hónapnál régebbi cikk

Milyen kerékpárt válasszunk, ha sokat tekerünk?
Fehérvár Médiacentrum fotója
123rf.com/ArthurHidden
Milyen kerékpárt válasszunk, ha sokat tekerünk?

Ha szeretnénk vásárolni egy kerékpárt magunknak, besétálunk az üzletbe, kifizetjük, és már tekerhetünk is. Tényleg ennyire egyszerű lenne? A valóságban gyorsan szembesülünk azzal, hogy nem elég pusztán a kerékpárvásárlás szándéka.

Rengeteg fajtájú és típusú kerékpár közül válogathatunk, és egy kezdő bringás bizony könnyen a bőség zavarában találhatja magát.

Ahhoz, hogy a lehető legjobb élményt hozzuk ki a biciklizésből, fontos, hogy megtaláljuk a számunkra optimális eszközt. Ennek eldöntéséhez bizonyos kérdéseket fel kell tennünk. Két irányban indulhatunk el, a „Hol használjuk?” és a „Hogyan használjuk?” kérdések mentén.

Milyen helyszínen tekerünk leggyakrabban?

Ha terepen szeretnénk biciklizni, meredek emelkedőkön, vagy lejtőkön gurulunk, ahol kövek, gyökerek, gallyak borítják a talajt, elsődleges szempont a biztonság. Ebben az esetben nyugodtan rábízhatjuk magunkat egy mountain bike-ra, ami még a lengéscsillapítás révén is kényelmesebbé teszi a kirándulást. Nem szilárd burkolatú utakon, ösvényeken tekeréshez jó választás lehet még egy cross bringa, vagy egy koskormányos gravel bicikli is.

Főleg aszfalton való tekeréshez is több lehetőség áll rendelkezésre: az országúti kerékpár, valamint a fitness, a trekking és a gravel modellek is alkalmasak lehetnek erre a célra. Az utóbbi kettő még a nem burkolt vidéki utakon haladással is megbirkózik. A város mint közlekedési helyszín, a szükséges kiegészítők – például világítás, csomagtartó, csengő – miatt is meghatározza a választást. Érdemes megvizsgálni, hogy az általunk kiszemelt kerékpárhoz gyárilag tartoznak-e ezek a felszerelések, vagy külön kell-e beszerezni ezeket.

Hogyan használjuk majd?

A fenti szempontokat áttekintve megválaszoltuk a „Hol?” kérdést, ezek után áttérhetünk a „Hogyan?”-ra. Ezt értelmezhetjük egészen szó szerint is, vagyis hogy milyen pozícióban ülünk a biciklin. Például ha javarészt aszfalton biciklizünk, akkor egy fitness, vagy egy országúti kerékpár lesz az ideális. Az országútin hajlottabb háttal tekerünk, míg a fitness modell esetén egyenes gerinccel ülhetünk, viszont cserébe nagyobb légellenállással kell szembenéznünk.

Az országúti kerékpárok közös jellemzője emellett az alacsony átlépő magasság, vagyis a váz mélyebben van, ezáltal megkönnyítve a fel- és leszállást. Ez a tulajdonság a balesetek elkerülésében is fontos szerepet játszhat, hiszen ha gyorsan le tudunk ugrani a bicikliről, elkerülhetünk egy esetleges koccanást. A trekking és a cross bringák kényelmesebb testtartást tesznek lehetővé, de szóba jöhet a koskormányos gravel bicikli is teljesítmény-centrikus túrák esetén.

Milyen egyéb szempontokat vegyünk figyelembe?

Büdzsé

További szempont lehet az árkategória is, hiszen valakinek előnyösebb egy egyszerű, olcsó bringát használni, amit akár nyugodtan kint hagyhat az utcán is, míg mások több pénzt fektetnek egy e-bike megvásárlásába, hogy kevésbé legyen izzasztó a közlekedés. Tekinthetünk rá úgy is, hogy a kerékpár megvétele egyszeri költség, és a karbantartása elenyésző összeget igényel, szemben a benzin vagy a tömegközlekedés havi kiadásaival. A pénz mellett időt is spórolhat nekünk a kerékpárral közlekedés, mert a célba érést követően nem kell a parkolóhely kereséssel foglalkozni, nem kötnek a menetrendek, és a dugóban sem álldogálunk hosszasan.

Méret

Nagyon fontos még egy dolgot megemlíteni a kerékpárválasztással kapcsolatban, ez pedig a megfelelő méret. A testalkatunk és stílusunk szempontjából optimális méretű bicikli megtalálása sokkal inkább előnyt élvez a választás során, mint a felszereltség kérdése, vagy éppen a márka. Ahogyan a ruhavásárlásnál, úgy a kerékpárok esetén is sokszor előfordulhat az a helyzet, hogy az adott márka esetén az M-es változat kicsi, az L-es pedig már nagy, és a számunkra ideális a két méret között lenne valahol. Ilyenkor érdemes megfontolni egy másik márka modelljét is, amiből esetleg pont jó az M-es.

Nem

Még az alapján is találkozhatunk különbségekkel, hogy nők vagy férfiak számára tervezték-e az adott kerékpárt. A női kerékpárok esetében rövidebb és alacsonyabb váz alkotja a felépítést, és a lágyabb középső résszel ellátott nyereg is rövidebb és szélesebb. Ennek a megfontolásnak az oka, hogy az ülőcsontok eltérő távolságban helyezkednek el a férfiakéhoz képest, így másfajta üléskialakításra van szükség. A női biciklik esetén különbözik a kormány is, a hölgyek inkább az ívelt kormányt és fékeket részesítik előnyben, ugyanis ezek kisebb erőkifejtéssel, rövidebb ujjakkal is könnyen irányíthatóak.

Kérjünk segítséget!

Összességében láthatjuk tehát, hogy még egy első pillanatban egyszerűnek tűnő feladat, mint a biciklivásárlás, is tartogathat nem várt fordulatokat. A gyakorlott bringásoknak egyszerűbb dolguk van, mivel ők általában több típusú kerékpárt is tartanak a garázsban, így nem nehéz a megfelelőt kiválasztani az adott útra. A kezdőknek sem kell ám megijedni, érdemes erről a témáról sokat beszélgetni bringás barátokkal, illetve az eladók segítségére is bátran támaszkodhatunk. Igazán megkönnyíti a választást, ha olyan üzletet találunk, ahol ki is próbálhatjuk a kiszemelt kerékpárt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek