6 hónapnál régebbi cikk

A múzeumhoz kötődő emlékeket várnak a 150 éves Szent István Király Múzeumban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szent István Király Múzeum
A múzeumhoz kötődő emlékeket várnak a 150 éves Szent István Király Múzeumban

150 éves a Szent István Király Múzeum, ehhez kapcsolódóan intézett felhívást a látogatókhoz az intézmény. Várják a múzeumhoz kötődő élményeket, így például a múzeumi eseményekről készült fotókat, emlékeket digitálisan és analóg formában.

Fennállásának 150. évfordulóját különleges, két éven át tartó emlékezéssorozattal ünnepli a Szent István Király Múzeum. A rendhagyó jubilálás oka a múzeum alapításának érdekes története: 1873-ban 137 tagrészvételével ugyan már tartott közgyűlést a múzeum elődjének számító Fejér megyei és Székesfehérvári Történelmi és Régészeti Egylet, alapszabályát azonban csak 1874-ben hagyták jóvá. 

Alakuláskor az egylet gyűjteménye 1205 érmet és 48 egyéb műtárgyat tartalmazott. Az elmúlt 150 évben az intézmény gyűjteménye jócskán növekedett: már az 1980-as évek elején elérte az 1 millió tárgyat, napjainkra pedig már a 3,5 millió darabot is meghaladja a folyamatosan gyarapodó gyűjtemény nagysága, melyek a régészet, történet, numizmatika, néprajz, képzőművészet, iparművészet és antropológia köréből származnak. 

A teljes gyűjtemény bemutatása lehetetlen vállalkozás, így azt tűzte ki célul a Szent István Király Múzeum, hogy az intézmény fennállásának 150. évfordulója alkalmából annak legjavát tárja a nyilvánosság elé, azon tárgyakat, melyek csak ritkán láthatók. 2023-ban előadásokon és a közösségi médiában mutatják be az érdekes történeteket őrző, kiemelkedő tárgyakat. 2024-ben egy nagy szabású kiállítást rendeznek, melyen az intézmény különleges, olykor meghökkentő gyűjteményi darabjain keresztül ismerhetik meg a látogatók a múzeum történetét. 

Ehhez kapcsolósóan felhívással fordult a látogatóihoz az intézmény: várják a múzeumhoz kötődő élményeket, így például a múzeumi eseményekről készült fotókat, emlékeket digitálisan és analóg formában. 

Digitálisan a muzeum150@szikm.hu email címen tudják leadni az érdeklődők a reprodukciókat, egyszerre maximum 50 MB méretben. A papíralapú dokumentumokat, fényképeket – előzetes egyeztetés után – a múzeum Könyvtárába vihetik be a látogatók (Országzászló tér 3.). A fényképeket digitalizálni fogja a Szent István Király Múzeum, ezután az eredetit és a digitális változatot is visszajuttatják a felajánlónak. Az időpontot Pató Mária könyvtárossal lehet egyeztetni a +36 70 668 2520 telefonszámon.

A felhívásról videót is készített a múzeum:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek