2 évnél régebbi cikk

Tanácsok a nyitás utáni szorongás enyhítésére
·Életmódélmény·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tóth Gabriella
Tanácsok a nyitás utáni szorongás enyhítésére
·Életmódélmény·Utolsó frissítés: undefined

Ne mondjunk le az élményekről, de az óvatosságról se feledkezzünk meg! Egey Tímea pszichológiai mentor tanácsait kértük.

Újraindult az élet, de azért mégsem teljesen ugyanolyan minden. Mehetünk maszk nélkül moziba, színházba, strandra, étterembe – de az érzés nem ugyanolyan felszabadító. Talán nem is merjük belevetni magunkat az élményekbe, bármennyire vágyunk is rá most, hogy megnyíltak a lehetőségek. 

Hogyan küzdjük le a nyitást követő szorongást, félelemet? Egey Tímea pszichológiai mentortól kértünk tanácsot. 

A szakember elmondta: az elmúlt másfél évben a félelem beleitta magát az emberek egy részébe, akik többféle módon próbálnak ezzel megküzdeni.

Vannak, akik mintha teljes tagadásban lennének, mintha már elmúlt volna teljesen a veszély. 

Másrészt ott vannak azok, akik magával a vírushelyzettel sem tudtak mit kezdeni, és most a nagy szabadsággal sem, mert olyan szinten szoronganak még attól, hogy mi lehet. 

"Olyan dolgokon, amire nincs ráhatásunk, fölösleges szorongani. Nyilván a szorongás egy evolúció során kialakult érzés az emberben, ami a veszélyre figyelmeztet. Egészen addig, amíg normális mértékben van jelen az életünkben, tehát arra figyelmeztet bennünket, hogy azért legyünk résen, addig egy hasznos dolog - mondja a szakember. - Vagyis nem a szorongás a mumus. A probléma akkor kezdődik, amikor már negatívan hat az életvitelünkre, nem merjük azt tenni, amit szeretnénk."

A megoldás viszont semmiképpen sem az, hogy megfosztjuk magunkat az élményektől, és inkább nem is megyünk sehova.

"Hiszen mindig lesznek veszélyek, ennyi erővel soha ne tegyük ki a lábunkat! De otthon is beütheti az ember a fejét vagy eltörheti a lábát! Igyekezzük abba fektetni az energiát, hogy pozitívan lássuk a helyzetet. Ebben pedig segít, ha úgy érezzük mi mindent megtettünk."

A leghasznosabb tehát az, hogy ugyanúgy figyeljünk oda, ahogyan eddig.

"Nyilván lehet menni ide-oda, de tartsuk be azokat a higiénés szabályokat, amelyeket eddig. Ugyanúgy ne álljunk rá senkinek a nyakára. Gyakran mossunk kezet. 

Aki nem érzi magát biztonságban emberek között, viseljen maszkot, most már senki nem fogja hülyének nézni.  Nem árt persze az sem, ha az ember egy kicsit relaxál, hogy a szorongását csökkentse. "

Mellette viszont ne mondjunk le arról, hogy tartalmassá tegyük az életünket. Még ha nem is tudhatjuk, mikor tér vissza, ha vissza is tér a régi biztonságérzet.

"Ezt mentálisan kell kezelni. Mert ez egy olyan történet a mi életünkben, amire nincs konkrét ráhatásunk. 

Arra van konkrétan ráhatásunk, hogy mi magunk hogyan viselkedünk adott helyzetben. De sem a pandémiára, sem annak a terjedésére, a korlátozásokra vagy az éppen aktuális feloldásokra nincs befolyásunk. 

Az egyetlen, amit tehetünk, hogy saját hatáskörünkön belül mennyire vigyázunk magunkra. És hogy fejben hogyan tudjuk átkapcsolni azt a kapcsolót. Hogy ne álljunk mindenhez negatívan, ne lessük állandóan azt, hogy melyik sarokról támad ránk a vírus, hogy a kicsit kikarikírozva fogalmazzak. 

Ha megpróbálunk egy viszonylag normális életvitelt kialakítani magunknak, melyben felmérjük, hogy vannak rajtunk kívül álló dolgok. Igenis vírus még létezhet, de tudjuk, hogy mi mit tettünk annak érdekében, hogy elkerüljük. "

A szorongással nemcsak a felnőtteknek, hanem akár az egészen kicsi gyerekeknek is meg kell küzdeniük. Nekik pedig még kevesebb emlékük van a vírus előttről, számukra végtelennek tűnt ez az egész.

"Számukra ez egy nagyon hosszú idő, az idő múlását ők másképp érzékelik.  Nekünk felnőtteknek sokkal könnyebb dolgunk van. Ráadásul a gyerekek életkori sajátosságukból adódóan egocentrikusabbak, csak tíz éves koruk után tudnak egy helyzetet több szempontból is körüljárni. És az ő kis világukban ezekben a tiltásokban éltek jó ideje, nekik sokkal nagyobb lépés visszatérni. 

De itt is a leghitelesebb a szülői minta, amit a gyerek felé közvetítünk. A mi magatartásunkból méri fel a helyzetet, így az óvatos duhajkodás ebben a helyzetben is hasznos."

Egey Tímea hozzátette: szerinte ha van bármi pozitív hozadéka ennek a pandémiás helyzetnek, az az, hogy az emberek megint odafigyelnek a távolságtartásra és a higiéniára. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek