5 hónapnál régebbi cikk

Székesfehérváron van az ország legnagyobb töklámpása
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Székesfehérváron van az ország legnagyobb töklámpása

A jókora töklámpás 420 kilogrammot nyom, ezért nem is volt olyan egyszerű a Fő utcai étterem elé szállítani. A szakács egy órán keresztül faragta.

Még néhány napig a Fő utcai Pady's Bistro előtt látható az ország idei legnagyobb töklámpása. Talán ezt a hetet még kibírja egyben és nem hullik darabjaira a faragás előtt 420 kilogrammos óriástökből készült lámpás, tudtuk meg az étterem üzletvezetőjétől.

– Már tavaly szerettünk volna egy óriástököt szerezni az étterem elé az egyik sütőtökös séfajánlatunk miatt, de akkor nem jött össze – mondta Loboda Damián, aki azt is elárulta, hogy az étterem séfje egy óra alatt faragta ki a gigantikus töklámpást.

Loboda Damián szerint talán ezt a hetet még kibírja az óriási töklámpás, aztán mindenképpen elszállítják. A hazai termesztésű tök a szlovén-osztrák határ környékéről került előbb a martonvásári óriástökmérő-versenyre, majd onnan hozták Fehérvárra.

Az étterem előtt tanyázó tök a versenyen negyedik helyezést ért el. Az üzletvezető úgy tudja, hogy a harmadik helyezettből szintén próbáltak valahol lámpást faragni, de az széttört, így valószínűleg a Székesfehérváron található lehet idén az ország legnagyobb töklámpása.

A világ legnagyobb töklámpását egyébként tavaly októberben készítették el az Egyesült Államokban. A Maverick névre keresztelt behemót a faragás előtt 1161 kilogrammot nyomott, a teljes magassága pedig kis híján 130 centiméter volt. A Guinness Világrekordként hitelesített töklámpás elkészítésére egy rutinos faragót kértek fel október 28-án, akit egy sas formájú lámpás elkészítésével bíztak meg.

Akinek van rá felesleges 10 órája, ebben a videóban akár végig is tudja nézni az elejétől a végéig az amerikai óriástök faragását. A kevésbé ráérősek nyugodtan pörgessenek a végére a végeredményért:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek