4 hónapnál régebbi cikk

Legyen szebb a karácsony! - segítség a Kárpátalján élő magyar gyerekeknek
·Hírekjótékonyság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Legyen szebb a karácsony! - segítség a Kárpátalján élő magyar gyerekeknek
·Hírekjótékonyság·Utolsó frissítés: undefined

A Seregélyesi Baptista Általános Iskolában idén is gyűjtik a cipősdoboznyi ajándékokat. A cél, hogy minél több rászoruló kisgyerek számára teljen meg egy-egy doboz ajándékkal Kárpátalján. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik a Szent István Király Múzeum is.

A Baptista Szeretetszolgálat idén 20. alkalommal szervezte meg a cipősdoboz-akciót. A kezdeményezés a két évtized alatt számtalan követőre talált. A cél, hogy minél több rászoruló kisgyerek számára teljen meg egy-egy doboz ajándékkal, és olyan kisfiúk és kislányok is kaphassanak meglepetést a karácsonyfa alá, akiknek ez másként nem volna lehetséges.

Az akció háromszáznál több országos gyűjtőponttal, mintegy húsz Fejér vármegyei helyszínnel már javában tart és egészen december 18-ig várják a felajánlásokat, hogy még maradjon idő eljuttatni a dobozokat azokhoz, akik már nagyon várják az ajándékokat.

Sajtos József iskolaigazgató elmondta, hogy a Seregélyesi Baptista Általános Iskolában idén is gyűjtik a cipősdoboznyi ajándékokat.

Ezúttal egy kis segítséget várunk ahhoz, hogy jótékony célunkat a határokon túl, a hosszú háború árnyékában is meg tudjuk valósítani.

Intézményünk 2012-ben csatlakozott a jótékonysági akcióhoz, Kárpátaljára pedig évek óta rendszeresen juttatnak el adományokat" - fogalmazott Sajtos József a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatón.                                                                            

Mint elhangzott, az idei tél sem hozott békét és továbbra sem könnyű az élet Kárpátalján. A magyarlakta falvakban sajnos egyre több a csonka család, olyan, ahol vagy azért hiányzik a férj, az apa, mert a fronton harcol, ott elesett, vagy azért, mert külföldön dolgozik és onnan igyekszik támogatni a szeretteit. Számukra próbálnak minél több cipősdoboz ajándékot összegyűjteni. Ennek koordinálását  segíti az intézmény igazgatóhelyettese Demeter Marianna, aki maga is Kárpátaljáról származik.

"Rengeteget jelent a határon túli magyaroknak ez a segítségnyújtás. Az ajándékokat olyan családokhoz juttatjuk el, ahol nélkülözni kell az édesapákat.

Nehezíti az életet a szétszakítottság, az apák és férjek „vagy nyugaton, vagy keleten” tartózkodnak, attól függően, hogy külföldön dolgoznak, onnan igyekeznek támogatni szeretteiket, vagy a fronton harcolnak.

Egy apa pótolhatatlan, de azért megpróbáljuk szebbé varázsolni a csonka családban ünneplő gyerekek karácsonyát!" - emelte ki Demeter Mariann.

Fontos, hogy a cipősdobozokat a felajánlók úgy csomagolják be, hogy azok tartalma áttekinthető legyen, és a határellenőrzés során könnyen ki lehessen nyitni a dobozt. A dobozon érdemes feltűntetni, hogy hány éves gyermeknek tartalmaz ajándékokat, illetve, hogy fiúnak vagy lánynak szánják-e az adományozók. Lehet játék, apróságok, édesség, tisztálkodószer a dobozban. 

Múzeumi látogatás a megtöltött cipősdobozokért

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, örül annak, hogy intézményük csatlakozhatott az akcióhoz. A munkatársak lelkesen csatlakoztak a felhíváshoz, már készülnek a karácsonyi csomagok.

"Bízom benne, hogy nem csupán kollégáink állítanak majd össze nagy számban cipősdoboz ajándékokat, de elhozzák dobozaikat azok a székesfehérváriak is, akik szívesen küldenek meglepetést egy-egy kárpátaljai kisgyerek számára" - hangsúlyozta Pokrovenszki Krisztián.

A főigazgató azt is bejelentette, hogy aki cipősdoboz ajándékkal érkezik, az ingyenesen tekintheti meg a Solium Regni – Az ország trónusa című kiállítást! 

A Szent István Király Múzeum is csatlakozott ehhez az akcióhoz és fehérvári helyszínként a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban (Székesfehérvár, Várkörút 32.) is fogadják a felajánlásokat egészen december 18-ig. A dobozokat nyitvatartási időben tudják leadni, vagyis keddtől vasárnapig 10:00-18:00 óra között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek