4 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Advent, Romkert 85, Karácsonyváró, Leander Kills és Wonka
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: Advent, Romkert 85, Karácsonyváró, Leander Kills és Wonka

Advent harmadik hétvégéjén többek között részt vehettek az ünnepi programokon a Belvárosban, kilátogathattok a Karácsonyváróra Feketehegy-Szárazrétre, bulizhattok a Leander Kills koncertjén, vagy beülhettek a moziba a Wonka című filmre.

Ünnep: Fehérvári Advent
Mikor?: December 16-17., szombat-vasárnap
Hol?: Belváros

December 16., szombat

Ezen a szombati napon a Püspöki Palota udvara mellett a Városházára is betekintést nyerhetnek az előre regisztrálók. A történelmi jelentőségű épületet Cser-Palkovics András polgármesterrel és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel lehet bejárni ezen a napon 16 és 18 órakor.

A Nyitott Városháza eseményre regisztrálni szükséges, a 16 órás vezetésre itt, a 18 órásra pedig itt. Az egyházmegye adventi koszorújának harmadik gyertyáját 16:30-kor gyújtja meg a Püspöki Palota kertjében Spányi Antal megyés püspök. Az egyházmegye iskoláinak, óvodáinak műsora, továbbá jótékonysági és kézműves vásár színesíti a programot.

December 17., vasárnap

Öröméneklésre és felemelő koncertre várja ezen a napon 17.35-kor a közönséget a Sing for Joy Kamarakórus az Adventi színpadon. A 6 éve alakult kórus lelkes, amatőr, de kiváló énekesekből áll, akiket az éneklés öröme kovácsolt össze őket. A fehérvári adventi műsornak már szerves részei, ünnepváró dalcsokorral várják a hallgatóságot. Fellépésüket követően, 18 órakor meggyújtják a harmadik gyertyát a város adventi koszorúján.

Ezután pedig érkezik az ünnepi jazz, melyet 18.10-kor Éliás Gyula, Artisjus-díjas énekes, zeneszerző, zenész hoz el Székesfehérvárra.

Kapcsolódó
Fehérvári Advent 2023 programjai egy helyen

Pezsgő, fényes és gazdag adventi időszakot nyit december első hétvégéjén Székesfehérvár: itt lesz Radics Gigi, jön a fényvonat, túrázik a Mikulás és belvárosi jégfolyosón suhanhatnak a korcsolyázók. A Tourinform iroda csokorba gyűjtötte a legjobb programajánlatokat az idei ünnepekre.

Történelem: Romkert 85
Mikor?: December 15., péntek 10:00
Hol?: Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont

Az idén novemberben átadott, az egykori Köztársaság Mozi megújult épületében kialakított Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontban rendezik meg december 15-én, pénteken 10.00 órától a Romkert 85 elnevezésű konferenciát. Az emlékkonferencián a Középkori Romkert kialakításának 85. évfordulója alkalmából két szekcióban összesen nyolc előadást láthatnak a téma iránt érdeklődők. A Szent István Király Múzeum szervezésében többek között előadásokat tartanak a fehérvári káptalan történeti kutatásának új eredményeiről, Prohászka Ottokárról, valamint a Nemzeti Emlékhelyen zajló legújabb kutatásokról.

Mozi: Wonka
Mikor?: December 14-től
Hol?: Cinema City Alba

Willy Wonka (Timothée Chalamet) igazi legenda. De még a legendák is voltak fiatalok. Csak egészen másképpen, mint bármelyik másik ember. Végre lehull a lepel a csokik mágusa, az édességek géniusza, a legkülönlegesebb, legízesebb, legfurább csokigyáros, Willy Wonka életének nagy titkáról: arról, hogy ő is volt gyerek. Aztán fiatalember. Bejárta a világot, út közben egy egész kicsit meglopott egy társai közt igen nyúlánknak számító umpa-lumpát (Hugh Grant), őrült csokikat talált fel, és még őrültebb álmokat hajkurászott: arra vágyott, hogy a világjárás véget érjen, ő letelepedjen, és megnyithassa bűvös-bájos-ízes-mágikus csokiboltját.

De a szülővárosában sajnos már működik egy csokigyáros trió, amely a legkeserűbb módszerektől sem riad vissza, ha a csokibirodalmát kell megvédenie. Wonka azonban a bajban, a rabságban vagy akár egy gőzmosodában is megőrzi ötletekből kifogyhatatlan jó kedvét, és készen áll rá, hogy bebizonyítsa: a legjobb dolgok az életben egy nagy álommal kezdődnek, és annak, aki elég szerencsés hozzá, hogy Willy Wonka közelében éljen, azzal bármi megtörténhet. Minimum. Varázslat és zene, őrült kavarodás és nagy érzelmek, fantasztikus humor és szívmelengető móka – ez árad Wonkából és a róla szóló filmből.

Mozi: Igazából szerelem (20. évforduló felújított változat)
Mikor?: December 14-től
Hol?: Cinema City Alba

A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

Koncert: Leander Kills
Mikor?: December 22., péntek 19:00
Hol?: Fezen Klub

A hétvégén végre ismételten Székesfehérvárra látogat a Leander Kills, hogy az ünnepek előtt egy olyan őrült bulit hozzanak tető alá, amelyet garantáltan nem fogtok egykönnyen elfelejteni. Ha valaki esetleg nem lenne képben, a Leander Kills egy magyar metálegyüttes, amely Köteles Leander szólóprojektjeként indult 2015-ben, a Leander Rising feloszlása után.

Azóta pedig négy albummal és számos koncerttel örvendeztették meg rajongóikat, így úgy is lehetne fogalmazni, hogy sikerük töretlen. Ami persze egyáltalán nem csoda, ugyanis dalaik egyedi hangzásvilágának köszönhetően még az is könnyen rájuk tud kapni, aki annyira nem kedveli a metált. Én már csak tudom...

Szabadidő: Szabad-e regölni? - Családi interaktív örömzene és örömtánc
Mikor?: December 15., péntek 
Hol?: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Felsővárosi Közösségi Ház

Kis lazítást hozhat a karácsonyi készülődésbe a Felsővárosi Közösségi Ház családi programja, amely játékos, szórakoztató és hasznos is egyben: akár a karácsonyfa alá tehető fejlesztő játékok is születnek majd az eseményen.

Családi interaktív örömzene és örömtánc – ezt kínálja a Netz Produkció ezen az estén az intézmény nagytermében a táncházzal egybekötött koncerten. A 2010-ben alakult, professzionális táncosokból, zenészekből és előadóművészekből álló csoport repertoárjában az egész estét betöltő előadások mellett interaktív gyerekműsorok, „zaj és hangulatkeltő” performance-ok is megtalálhatóak. 

Akik szünetet szeretnének tartani a zenéből és táncból, a játékkészítő workshopban tölthetik idejüket, ahol fejlesztő játékok készülnek majd a 0–4 éves korosztály számára – hang alapján párosító, gombolást tanító és a számok tanulását elősegítő játékok, valamint az életkor követését segítő születésnapos tábla készítése szerepel a kínálatban.

Sport: Fehérvár FC - Paks
Mikor?: December 16., szombat 12:30
Hol?: Sóstói Stadion

A Fehérvár FC az előző idény gyenge szereplése után alaposan meglepte az OTP Bank Liga mezőnyét. A fehérvári focisták egy fordulóval az őszi szezon vége előtt a tabella harmadik helyén, nemzetközi kupaszereplést jelentő helyen vannak. A fehérváriakat csak a Ferencváros és a Paks előzi meg. Utóbbi december 16-án, szombaton 12.30 órától a Sóstói Stadionba látogat, hogy egy rangadóval búcsúztassa a 2023-as évet.

Nem lesz egyszerű dolga a fehérváriaknak, hiszen legutóbb hét mérkőzéssel ezelőtt tudták megverni a Paksot, még 2021 őszén. A mostani összecsapásra ráadásul mindkét csapat remek formában érkezik, miután a Fehérvár FC idegenben győzte le a Mezőkövesdet, míg a Paks az európai porondon is érdekelt Ferencvárost fektette két vállra.

Kapcsolódó
Ingyenes a belépés a "C" és "D" szektorokba szombaton a Vidi-meccsre

Online és személyesen is kiválthatóak az ingyenes belépők a "C" és a "D" szektorokba. A Paksi FC elleni találkozó szombaton 12:30-kor kezdődik a Sóstói Stadionban.

Ünnep: Karácsonyváró
Mikor?: December 16., szombat 15:00
Hol?: Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar

Változatos programokkal egybekötött karácsonyi ajándékkészítésre invitálja a családokat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ december 16-ra Feketehegy-Szárazrétre, a városrész közösségi központjába. Az esemény résztvevői trüffelt és mini táblás csokoládét készíthetnek, és még a helyszínen be is csomagolhatják saját készítésű, a fa alá is tehető édes meglepetéseiket. A csokoládékészítésen való részvétel ingyenes, regisztráció nélkül, érkezési sorrendben, az alapanyagok mennyiségének mértékéig.

A karácsonyváró rendezvény látogatói megkóstolhatják a Damniczki Cukrászda aprósüteményeit, és akár ajándékba is adható portékákat találhatnak a vásárban, ahol a városrész kézművesei és termelői várják őket, a büfében pedig forró italokkal – forralt borral, teával, forró csokival, punccsal, téli limonádéval, koktéllal és levessel – melegíthetik át magukat.

A szórakoztató programok négykor kezdődnek. Az épületben a Mesélő Bőrönd Társulat adja elő A kis fenyő című mesét, a szabadtéri színpadon 17 órakor Török Laura mondja el Hans-Christian Andersen A kis gyufaáruslány című meséjét, majd Tóth Boróka adventi dalokból összeállított műsorát hallhatja a közönség. A színpadi programokat a Fire Flow tűzzsonglőr produkció fél hatkor kezdődő műsora zárja. A belépés ingyenes.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek