4 hónapnál régebbi cikk

Kihez kerül a gyermek válás után?
Fehérvár Médiacentrum fotója
drsass.hu
Kihez kerül a gyermek válás után?

Ha megromlik egy házasság, gyakran válással, válóperrel végződik, ami magával vonja a közös gyermekek szülői felügyelete kérdésének rendezését is. Erre éppúgy szükség van élettársi kapcsolat esetén is, ha az felbomlik, és közös gyermek is született belőle. 

Ilyen esetekben érdemes jogi segítséget kérni, mivel a gyermekelhelyezési per az ügyvéd szemével vizsgálva egészen más perspektívába kerülhet. Ők ismerik ezeket az ügyeket, a bírósági gyakorlatot, nem utolsósorban pedig a vonatkozó törvényeket. Ezáltal szakszerű és hatékony képviseletet tudnak nyújtani ügyfeleik számára, akiknek jelentősen megkönnyíthetik életüknek ezt a nehéz időszakát is.

Melyik szülőhöz kerül a gyermek? 

Határozott jogi képviseletet tud nyújtani egy családjogra szakosodott válóperes ügyvéd, aki tapasztalatával is erősítheti a pozitív végeredményt. Természetesen ilyenkor a gyermek fejlődését kell elsősorban figyelembe venni. Ez vonatkozik a szülőkre, a bíróságokra, a gyámhivatalokra is. 

A gyermeknek joga van mindkét szülőhöz, függetlenül attól, hogy ők a különélés mellett döntenek. De az is igaz, hogy mindkét szülőnek is joga van a gyermekéhez, illetve nemcsak a szülői kötelezettségeket kell gyakorolniuk, hanem a szülői jogok is megilletik őket.

Általában mind a két szülő alkalmas a szülői felügyeleti jog gyakorlására, ám ha nem tudnak megegyezni, a bíróságnak kell eldöntenie, ki nevelheti a gyermeket. Nagyon sok esetben az anyát illeti meg ez a jog a bírói gyakorlat szerint. Minél fiatalabb a gyermek, annál nagyobb erre az esély. 

Milyen esetekben ítélik az apának a gyermeket? 

Amikor az anya mentálisan és lélektanilag ép, valamint szándékosan nem árt magának, valamint kötődik hozzá a gyermek is, általában a szülői felügyelet önálló gyakorlását ő szerzi meg. Ha például megakadályozza az apa és a gyermek közötti kapcsolattartást vagy valótlanul szexuális abúzussal vádolja meg az apát, úgy maga alatt vágja a fát. 

Abban az esetben is megnyílik a lehetőség az apák számára a szülői felügyeleti jog megszerzéséhez, ha az anya gyereknevelési képességei átlagon aluliak. Ha akadályozza a kapcsolattartást, esetleg pszichés problémái vannak, azzal is az apát helyezi előnyösebb helyzetbe. 

A per eldöntése szempontjából az is rendkívül lényeges, hogy a gyermek kihez ragaszkodik, kihez kötődik jobban, illetve melyik szülővel szeretne élni. Ezeket a tényezőket a gyermek befolyásoltsága kizárásával kell figyelembe venni. 

Mi alapján dönt a bíróság?

A bíróságnak mindig fel kell tárni minden olyan körülményt, ami a gyermek életét érinti, ezek együttes mérlegelésével meg kell hoznia a határozatot. Gondosan meg kell vizsgálni a szülők egyéniségét, életmódját, erkölcsi tulajdonságaikat, a gyermekhez való ragaszkodás őszinteségét.

Figyelembe veszik a gyermek szülő iránt táplált érzelmeit, kötődését, a szülő nevelési képességét. Előfordul, hogy külső véleményeket is felhasználnak a döntéshez: bölcsőde, óvoda, iskola, pszichológus, de akár környezettanulmány is befolyással lehet rá. Indokolt esetben a gyermek meghallgatására is sor kerülhet. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek