3 hónapnál régebbi cikk

Ismét fülesbagoly-számlálás Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/ivohouska
Ismét fülesbagoly-számlálás Székesfehérváron

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden évben megszervezi a telelő fülesbaglyok számlálását. Az MME 2024-ben január 19-22. között várja az adatokat, természetesen Székesfehérvárról és környékéről is.

Az MME éves felmérése az egyik legkülönlegesebb téli viselkedésformát mutató madarunk, a fülesbagoly hazai állományának számbavételére irányul. A fülesbaglyok nem költöznek, itthon alakítják úgy téli élőhelyüket, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit.

Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly „fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok összesített létszáma egyes években akár az ezer példányt is meghaladhatja. Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, továbbá egy-egy kuvik és macskabagoly is csatlakozhat.

Az MME így magyarázza a fülesbaglyok telelés szokásait:

„A jelenség hátterében az érintett települések környékének gazdag zsákmányállat-kínálata (egér- és pocokfajok) áll. A baglyok pedig valószínűleg azért választják a zavartság miatt látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken; illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra. A baglyok jelenléte természetesen semmiféle fizikai veszélyt nem jelent az emberekre, a társ- és háziállatokra. A fák alatt jelentkező ürülék- és köpetpotyogás (felöklendezett, emészthetetlen szőr és csont „gombóc”) az általános higiénés szabályok betartása mellett nem hordoz fertőzéskockázatot.”

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervez. Az elmúlt év számlálási eredményei kapcsán érdemes megemlíteni, hogy 2023 januárjának végén összesen 386 felmérő vett részt a megfigyelésben, és fáradozásuknak köszönhetően 550 település 957 helyszínén 9975 telelő erdei fülesbaglyot regisztráltak. Természetesen ez az adat a minimum egyedszámot jelenti a madarak kapcsán, hiszen sok példány kimaradhatott a ritkábban lakott területekről érkezett adatokból, ahol esetleg kevesebb volt a megfigyelők száma.

A számlálási adatok térképes megjelenítése alapján Székesfehérváron tavaly nagyjából 19-32 közé volt tehető a városban telelő fülesbaglyok száma, a közvetlen agglomerációban megfigyelt egyedekkel együtt nagyjából félszáz volt az itteni populáció biztosan látott és feljegyzett száma.

Az MME egy érdekes számlálást is közzétett a tavalyi országos adatok alapján:

„ Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több, mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 9 975 bagoly minimum 2 493 750 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2022/2023-as telelési időszakban. Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) több mint 62 tonna!”

Az idei évben a számlálásra január 19. és 22. között kerül sor. Az adatok rögzítésére és beküldésére több lehetőség is elérhető, ezek a szükséges tájékoztatást is tartalmazzák:

  • internetes Google form jelentőlap, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható: https://goo.gl/forms/PWKKlqNIEKIx7ll32
  • papíralapú jelentőlap letöltése itt>>
  • Madáratlasz Programban résztvevők a megszokott MAP felületet használhatják, a Projekt mezőben a TASIOTU kódot (telelő erdei fülesbaglyok felmérése) alkalmazva.

Amint azt a rutinos adatgyűjtők már jól tudják, „a nulla adat” is adat. Ez ebben az esetben annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen (amelyet alaposan átnézett), az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat!

Az MME nem csupán magánszemélyek, de akár óvodák, iskolák szervezett csoportban történő megfigyeléseit is várja, egy ilyen akár iskolai, óvodai vagy családi program kiváló lehetőséget nyújt közvetlen környezetünk megismerésére. A számlálással kapcsolatos kérdéseket az MME az  erdeifules@mme.hu e-mail címre várja.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek