1 évnél régebbi cikk

Ha január, akkor fülesbagoly-számlálás
·Zöldbagoly·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Babos Rita
Ha január, akkor fülesbagoly-számlálás
·Zöldbagoly·Utolsó frissítés: undefined

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezésében ezúttal is felmérik a hazánkban telelő fülesbaglyok telelőhelyeit. Az MME szakemberei Székesfehérvárról is várják a programba bekapcsolódni vágyó önkénteseket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rendszeres évi felmérése január végén történik: idén január 20-23. között számlálják a telelő fülesbaglyokat. Az elmúlt években érdekes adatokat hozott a felmérés, hiszen míg 2021-ben hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen 16 455 erdei fülesbagoly telelt, addig 2022-ben hiába volt rekordmennyiségű a beérkező adatok száma, a felmérés 699 település 1104 helyszínén mindössze 11 040 fülesbagolyról számolt be.

A visszaesés ugyanakkor nem lepte meg a szakembereket, ahogy az MME közleménye fogalmazott:
„A jelentős csökkenés hátterében két dolog együttes hatása állhat. Az egyik a mezeipocok-állomány tavalyi csúcsát követő természetes, erős visszaesése, amely alapvetően meghatározta, hogy ebben a téli szezonban mennyi bagoly lakhat jól idehaza. A másik körülmény az éppen a szinkron idejére betörő erős, sok helyen viharos erejű szél. Ennek következtében olyan nappalozóhelyek maradtak üresen a felmérés idején, ahol máskor több tucat vagy akár száznál is több erdei fülesbagoly szokott gyülekezni. Érdekes példa erre a Tisza mellett fekvő Kőtelek, ahol a nappalozófák alján szőnyegként terült el a rengeteg friss bagolyköpet, ám a felmérés napján egyetlen erdei fülesbaglyot sem sikerült találni.”

A szakemberek remélik, hogy 2023-ban az időjárás kegyes lesz a számláláshoz. A fülesbaglyok hasznossága kapcsán egy elég jó matematikai példát is levezettek a szakemberek:

„Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több, mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a tavalyi felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 040 bagoly legalább 2 760 000 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el a 2021/2022-es telelési időszakban.

Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva): 69 tonna!

A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.” 

A tavalyi számlálás során egyébként az MME térképes összesítője alapján Székesfehérváron és környékén, valamint a Velencei-tó környékén is 60 egyed alatti populációt figyeltek meg, ami megfelel az egy évvel korábbi számlálásnak. Idén a közösségi média felületein már több posztban is beszámoltak fülesbaglyok székesfehérvári észleléséről, reméljük, ezen példányok is bekerülnek a számlálásba, erről az MME akciójára jelentkezők gondoskodhatnak.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata vesz részt, de számítanak szervezett csoportok segítségére is. Az elmúlt években több óvoda és iskola is részt vett a felmérésben, a számlálás hasznossága mellet bemutatva a gyerekeknek természeti értékeinket, a természetjárás szépségét.

Az erdei fülesbaglyok 2023-as számlálásával kapcsolatban információkat, bejelentő lapokat, jelentkezési lehetőségeket ide kattintva találhattok meg. Bátorítunk mindenkit, csatlakozzon a programhoz, a számlálással kapcsolatos élményeiteket pedig küldjétek el az srnzoltan@gmail.com e-mailcímre, hogy oldalunkon beszámolhassunk majd a 2023-as fülesbagoly számlálás érdekességeiről, fehérvári történéseiről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek