3 évnél régebbi cikk

Te szemeteltél ma már?
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Te szemeteltél ma már?

Koronavírus-járvány ide, mentsük meg egymást és a világot oda, van, ami egyszerűen nem változik: a szemetelés kultúráját még mindig magas fokon űzzük.

Az elmúlt hetekben rendes állampolgárként hódoltam az önként vállalt karaténelvárásnak. Igyekeztem minimalizálni a házon kívüli tevékenységeket, amibe napi egy séta azonban bele kellett, hogy férjen. Lehetett ezt az egészségre, a lelkesen szaporodó plusz kilókra, a gyerekek türelmetlenségére is fogni, de egy biztos, a nap fénypontja volt, amikor késő délután sétálni indultunk.

Környékbeli lakosként a kedvenc célponttá a kubikgödör vált. Ha valaki nem ismerné, a kubikgödör a Kiskút útja, a Marhacsapás, illetve a Szent Flórián körút által körbezárt terület. Vagy esetleg így: a nagytescó szomszédságában lakó mekivel szemben (ennek még jelentősége lesz), a főút túloldalán, az autó- és autóalkatrész kereskedések mögött megbúvó zöldfelület.

Ott sétálva kicsit bele tudja ringatni magát a vidéki szívű ember az érintetlenség és természet lágy öle illúziójába. Ráadásul a terület kellően nagy ahhoz, hogy embertársainktól fertőzésbiztos távolságot tudjunk tartani, mi több, jobb napokon egyetlen lélekbe sem lehet botlani.

Nem úgy a kevésbé cizellált, avagy tulok lelkek hátrahagyott nyomaiba.

A természet lágy öle és az érintetlenség illúziójába ugyanis mindenhol bele tud piszkítani az ember: fűben, vízben megbújva a multicégek logóinak széles spektruma emlékezteti a gyanútlan sétálót a globalizációra és gyerekszoba nélküli embertársaira.

Hovatovább, nemcsak a széllel a nád között kanyargó, gyorsan sülő bigmekek illata tapos féltve őrzött illúziónkba, de az elfogyasztott burgerek csomagolásából képet kaphatunk néhány arra járó-kelő vacsorájáról.

Ahogy arról is, éppen melyik energiaital akciós, talán éppen a nagytescóban.

Szóval itt volt az elmúlt hetekben – és persze tart most is – a mentsük meg egymást és a világot, ragasszunk szíveket az ablakra, védjünk meg mindenkit a koronavírustól élethelyzet, ami nem egyszer példás és könnyeztető összefogást hozott.

Én ezt mind-mind tiszta szívből üdvözlöm, de ha egyet hozzá lehetne tenni még, halkan és tisztelettel:

szedd már össze magad után a szemetedet is, kérlek!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek