3 hónapnál régebbi cikk

A szén-monoxid-érzékelő és füstjelző készülék is életet is menthet
Fehérvár Médiacentrum fotója
FTV
A szén-monoxid-érzékelő és füstjelző készülék is életet is menthet

2023-ban halálos kimenetelű szén-monoxid mérgezés történt Nádasdladányban, 2024-ben pedig már az év első napján tűzesethez riasztották a tűzoltókat Rácalmáson.

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra hívta fel a figyelmet, ha ezekben az esetekben található lett volna a háztartásokban szén-monoxid-érzékelő, illetve füstjelző készülék, elkerülhető lett volna mind a két tragikus eset. 

Sajnos tavaly történt egy halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezés Nádasdladányban, ez a statisztikai adat romlott, hiszen az előző esztendőben, 2022-ben nem történt halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezés a vármegyében" - mondta el Szabó-Bisztricz Anett, az FMKI szóvivője.

Ezekből az adatokból is látszik, hogy milyen fontos a szén-monoxid-érzékelő a háztartásokban, mert az életeket menthet. A megfelelő eszközökről listát is készített az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, melyet a Katasztrófavédelem weboldalán találhatnak. A füstérzékelő beszereltségének aránya sajnos közel sem olyan jó mint a szén-monoxid-érzékelőké, tette hozzá a szóvivő.

"Tavaly a 218 kigyulladt otthon esetében csak egynél volt füstérzékelő, és az épületbe beépített füstjelző berendezés részeként működött, ez automatikus átjelzést adott a tűzoltóságra. Ennél az esetnél egyébként egy tűzhelyen felejtett étel okozta a kisebb tüzet, de mivel volt füstérzékelő és a hangjelzésre nem csak a lakók figyeltek oda, így időben meg is érkezett a segítség" - tájékoztatott a szóvivő.

A füstérzékelők fontossága a társasházak, panellakások esetében fokozottan igaz, hiszen ott fennáll annak a veszélye, hogy a tűz a többi lakásra is átterjed.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek