2 hónapnál régebbi cikk

55 éves a Benkő-murália a város szívében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
55 éves a Benkő-murália a város szívében

Benkő Ilona játékos kígyójával lopta be magát a székesfehérváriak szívébe, de a keramikus más alkotása is megtalálható a városban.

Benkő Ilona neve ismerősen csenghet a székesfehérváriaknak, ami nem csoda: a kiváló keramikus egyik csodás munkája a város emblematikus alkotása. Ez a mű nem más, mint a város legbarátságosabb kígyója, a Németh László Általános Iskola előtt található barátságosan tekergőző és sziszegő, a gyerekeknek kiváló játéklehetőséget kínáló kígyó.

A tanintézmény 1978. szeptember 4-én még Velinszky Lakótelepi Általános Iskola néven nyitotta meg kapuit, a kígyó pedig egy hosszú, 1979 és 1981 között több fázisban történő alkotói munka végeztével foglalta el helyét. A kígyó azóta is a város fontos köztéri alkotásának számít, több mint négy évtized alatt gyerekek tízezrei érintették, mászták meg, játszottak vele.

Benkő Ilona, Munkácsy Mihály-díjas iparművész, keramikus 1937. április 29-én született Székelykeresztúron. A Magyar Iparművészeti Főiskolán 1961-ben végzett Borsos Miklós tanítványaként, majd később Gmundenben, Siklóson és Cardiff-ban gyarapította tudását. 1968-ban az I. Országos Kerámia Biennálén ezüst minősítést szerzett, majd később Sopot, Calgary és Faenza neves kerámia kiállításairól is elismerésekkel tért haza.

1976-ban megkapta a Munkácsy-díjat, 1983-ban a Művelődési Minisztérium nívódíját, majd 2021-ben a Magyarország Érdemes Művésze díjat. Mázas kerámiái rengeteg magyar lakótelep szürke egyhangúságát oldják a mai napig. Tehetségét nem csupán e köztéri alkotások őrzik meg az utókornak, számtalan kisebb munkáját kiállítások sokaságán ismerhették meg az érdeklődők.

Talán kevesen tudják, de nem ez az egyetlen Benkő Ilona alkotás Székesfehérváron, akad még egy érdekes műve a városban, ráadásul az jóval a kígyó előtt készült. Egy fali muráliáról van szó, mely az egykori SZOT-székházban található, a Szekfű Gyula utca 3. szám alatt. Maga az épület 1970-ben került átadásra, az egykori Vitézi Székházhoz építették a Szakszervezetek Országos Tanácsa számára. Benkő Ilona muráliája az első emeleten kialakított közlekedő-társalgó falára készült még 1969-ben.

Ahogy képeinken is látszik, az egész falat beborító, nagy méretű alkotás a korához képest kifejezetten jó állapotban van, ami mindenképpen örömteli az 55 éves mű kapcsán. Benkő Ilona muráliája éles kontrasztban van az általa alkotott kígyóval, de így van ez jól, a művésznő sokszínű alkotótehetségét így két, egymás funkciójával, hangulatával és érzésvilágával homlokegyenest szembenálló műve is őrzi városunkban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek