2 hónapnál régebbi cikk

Refluxa van, vagy gyomorégése? A kettő nem ugyanaz!
Fehérvár Médiacentrum fotója
gasztroenterologia.affidea
Refluxa van, vagy gyomorégése? A kettő nem ugyanaz!

Gyakran fáj, ég a gyomra, miközben valami fel is jön a nyelőcsövébe? A köznyelv a két jelenséget, a gyomorégést és a refluxot gyakran összemossa, pedig igen eltérő állapotokról van szó.

Mi a különbség köztük, és ha valóban refluxa van, mit tehet ellene? Cikkünkből kiderül!

Gyomorégés vagy reflux: az alapvető különbség 

Gyomorégésnek azt a kellemetlen érzést nevezzük, amikor a gyomrunk környékén égő érzést, fájdalmat érzünk. Ez tulajdonképpen a reflux egyik tünete is, a két jelenség mégsem ugyanaz. Vele szemben ugyanis a reflux a savas gyomorváladék nyelőcsőbe történő visszaáramlása. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképp forduljunk szakorvoshoz: az Affidea Magyarország gasztroszkópia vizsgálatán kideríthető, mi okozza a problémát.

Annál is inkább célszerű hamar kivizsgáltatnunk állapotunkat, hiszen a reflux nagyon hasonló érzetet kelt, mint a szívroham. Ugyanis mellkasunkba, torkunkba is kisugárzik az égő, savas, borzasztóan kellemetlen érzés. Ha már régebb óta fennáll, jelentkezhet még krónikus orrmellékgyulladás, nyelési nehézség, émelygés, rekedtség, torokfájás és köhögés is, kísérő tünetként. 

A reflux okai

A reflux ma már népbetegség. Sajnos Európában a felnőtt lakosság 9-25%-a, Észak-Amerikában 18-27%-a, míg Ausztráliában a népesség 10%-a szenved tőle. A refluxot számos állapot, szervi probléma kiválthatja. Például az alábbiak: 

  • A gyomorürülés zavara: ha a bélrendszer baktériumainak gáztermelése kórossá válik, vagy éppen nem megfelelő ütemben zajlik, akkor ez odáig fajulhat, hogy a gyomortartalom nem tud kiürülni. Emiatt visszafelé fog olyan nyomást gyakorolni gyomrunkra, hogy az visszaengedi majd mindazt, ami benne van, a nyelőcsövünkbe.
  • Hiatális hernia (a rekeszizom sérve): ennek következtében előfordulhat, hogy a gyomorszáj nem zár megfelelően – ami pedig szintén refluxhoz vezethet.

A reflux kezelhetősége

A reflux kezelése általában életmód-változtatással, gyakran savlekötővel történik. Azonban az orvosok utóbbit kevésbé javasolják: a gyógyszerek ugyanis a gyomor pH-értékét megváltoztatják, ezzel tovább súlyosbítva a helyzetet. Ehelyett inkább az étrend átalakítása, az egészséges testtartásra való törekvés, a dohányzás és az alkohol kerülése, valamint a testsúlycsökkenés (elhízott betegeknél) lehet célravezető. A mikrobiom helyreállítása, valamint a szénsavas italok és a fűszeres ételek kerülése is ajánlott a tünetek hatásos csökkentéséhez.

Ha Önnek is refluxos tünetei vannak, azért fontos mihamarabb felkeresnie egy gasztroenterológust, mert csak így lehet megállapítani, milyen felmaródással járt a betegség a nyelőcsövében. Az elhanyagolt, évekig fennálló probléma ugyanis sajnos hajlamosít a gyomorszáji daganatokra is. A kezelési lehetőségek sokfélesége azonban lehetővé teszi, hogy a leginkább megfelelő kezelési mód segítségével enyhíthessen tünetein, és javíthasson életminőségén. A hozzáértő szakember és egy precíz kezelési terv révén elkerülhetővé válnak a súlyosabb szövődmények.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek