1 hónapnál régebbi cikk

Megelőzni a méhnyakrákot: szűrőnap várja a hölgyeket március második szombatján
·EgészségSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google Maps
Megelőzni a méhnyakrákot: szűrőnap várja a hölgyeket március második szombatján
·EgészségSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Évente négyszázan halnak meg méhnyakrákban, de ez a szám jelentősen csökkenthető lenne szűrésekkel. A megelőzés érdekében Székesfehérvár Önkormányzata idén is meghirdette a Nyílt nőgyógyászati szűrőnapot, március 9-én, szombaton a Család és Nővédelmi Központba várják a hölgyeket.

Székesfehérvár önkormányzata 2011 óta a nőnaphoz kapcsolódva minden márciusban szűrőnapot szervez a hölgyek számára. A cél, hogy a méhnyakrákot minél hamarabb felfedezzék az orvosok. 

"Tesszük ezt azért, hogy minél több hölgy figyelmét felhívjuk arra, hogy milyen fontos a szűrővizsgálatok rendszeres látogatása. Székesfehérváron, a megyei városok közül elsőként vezettük be a HPV-programot, az ingyenes HPV-oltást, amely azóta országos program lett. Székesfehérváron nagyon magas, 80 százalék feletti a megjelenés, és a fiúk oltása is nagyon fontos"- mondta el Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóság tanácsnoka.

Gyuranecz Miklós szülész, nőgyógyász kiemelte, a méhnyakrák évi friss előfordulásának száma 1400-1500. Ezeket a számokat lehetne csökkenteni, ha mindenki komolyan venné a vizsgálatokat. Mint mondja, amikor a méhnyakrák panaszt okoz, akkor az már egy előrehaladott stádiumot jelent.

"Évente 1400-1500 új megbetegedés van, és 400 körül van az évenkénti halálozások száma. Ebből lehet látni, hogy elég nagy számban gyógyíthatatlan a betegség. Ha valaki eljut élete végéig ebben a betegségben, az nagyon sok fájdalommal jár" - mondta el a szakember.

A főorvos hozzátette, főként a 30 és 50 éves kor között érintett a korosztály, de nincs felső korhatár, akár idős korban is kialakulhat a betegség. A fiatalabbaknál évente, 65 év felett pedig kétévente ajánlott a nőgyógyászati szűrés.

Az idei szűrőnapra március 4-én lehet bejelentkezni a +36 70 455 9930-as számon munkaidőben.

"Lehetőség van a nőgyógyászati szűrővizsgálat mellett vércukor-, koleszterinszint- és csontsűrűség-vizsgálatra, van egy kis meglepetésünk is: egy pszichológusunk is itt lesz, és ha valakinek ilyen jellegű tanácsadásra van szüksége, azon is részt lehet venni"- mondta el Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője.

A nőgyógyászati szűrőnapra március 9-én szombaton 8 órától 13 óráig várják a hölgyeket a Család és Nővédelmi Központba. Aznap hetven vizsgálatot tudnak elvégezni a szakemberek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek