1 hónapnál régebbi cikk

A XXI. század a háborúk kora?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
A XXI. század a háborúk kora?

Milyen okok vezetnek a XXI. században háborúhoz? Mi jellemzi a palesztin-izraeli konfliktust? Hova vezethet a háború? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ azok, akik ellátogattak a Mathias Corvinus Collegium keddi előadására. 

Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének a vezetője előadása nagy részében a palesztin-izraeli konfliktusról, körülményeiről beszélt. Mint mondja, mindkét nép a vesztese a háborúnak. Az biztos, hogy október 7-én a Hamász sikerrel járt.

"Előkészítés szempontjából rejteni tudták a műveletet. Ez egy sikeres történet. Izraelt elaltatják, mivel altatják el? A Hamász tudatosan békésnek mutatkozik. A támadás előtt majdnem pont egy évvel korábban voltunk Izraelben, Castel Robival töltöttünk el egy napot. Robi is azt mondta, itt a libanoni Hezbollah meg Irán a veszélyes. Tehát a Hamász nem nagyon került szóba. De ugyanúgy más izraelieknél is, nem a Hamászra figyeltek, hanem a Hezbollahra és Iránra. Ebben van igazság, mert a Hezbollah képességei jóval nagyobbak, mint a Hamászé, Irán meg megint egy ligával van feljebb"- mondta el Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, aki hozzátette, Izrael stratégiai kudarcot szenvedett.

Palesztin oldalon az áldozatok száma 32 ezer, izraeli oldalon a katonai veszteség 22 ezer, és 1000 civil vesztette életét két nap alatt. Mint mondja, a Hamász célja, hogy megállítsa az izraeli-arab békefolyamatot, és magukat tegyék a palesztin nép vezetőjének. Kérdés, hogy sikeres lehet-e az izraeli offenzíva? Fel lehet-e számolni a Hamászt?

"Hogy lehetne felszámolni? Újra fogja termelni magát. Ha az a stratégiai cél, hogy felszámoljuk, akkor nem, de szerintem nem az a stratégiai cél, hogy meggyengítse a Hamászt, és azt el tudja érni valószínűleg Izrael. Vannak kérdések, hogy van-e egyéb szint, kirobban-e regionális háború, aláásódnak-e a nyugatbarát arab rendszerek, mi Irán szerepe? Valamilyen szinten kihasználja-e ezt Oroszország és Kína?"

Demkó Attila hozzátette, a legjobb forgatókönyv, hogy lokális marad a háború. A legrosszabb pedig, hogy beszáll a Hezbollah, és a jemeni hútik. Azt, hogy mikor ér véget a háború, nem lehet megjósolni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek