1 hónapnál régebbi cikk

Még alszanak a sünik, vigyázzunk rájuk!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Orbán Zoltán / MME
Még alszanak a sünik, vigyázzunk rájuk!

Kerti munkákra fel, de csak óvatosan!

Az enyhe időnek köszönhetően már jócskán ébredezik a természet, egyre több gyümölcs- és díszfa borul virágba, a sünök azonban még téli álmukat töltik. És bár mi már elkezdtük a tavaszi munkálatokat a kertben, nagyon vigyázzuk rájuk, hiszen

egy óvatlanul végzett kerti rendezés könnyedén vezethet nagy bajhoz, akár teljes süncsaládok pusztulásához is.

Az éjszakai életmódot folytató, védett sün előszeretettel választja nappali búvóhelyül, illetve téli álomra a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat - hívja fel figyelmünket a Magyar Madártani Egyesület - számolt be la az Időkép.

Néhány jó tanács, hogyan óvhatjuk meg a süniket:

  • Ha gallyrakással, lombkupacal kell dolgoznunk, lehetőleg ne vasvillával essünk neki a rakásnak, hanem mondjuk egy hosszabb, erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat.
  • A levélhalmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontsuk el, ugyanis az összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatokat.
  • Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat!
  • Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket (vagy telelő sünt) találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelgetni őket, hanem pakoljuk vissza őket, majd hagyjuk a nőstényre a további teendőket.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek