1 hónapnál régebbi cikk

Kaszap Istvánra emlékeztek a Ciszterci Gimnáziumban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Kaszap Istvánra emlékeztek a Ciszterci Gimnáziumban

Kaszap István születésnapján konferenciát rendeztek a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. Az intézmény tornacsarnoka mától az egykori cisztercis diák nevét viseli.

A Ciszterci gyermekkar előadása nyitotta meg a Kaszap István konferenciát, amelynek ötlete még szeptemberben, a Ciszterfeszten vetődött fel. 

„Kaszap István nagyon sok mindenben példaképünk lehet. Példakép lehet abban, hogy középiskolás korában nem elégedett meg a középszerűséggel, nem elégedett meg az elégségessel, hanem a tökéletesre törekedett. A legjobb eredményt akarta kihozni magából, ami által kitűnő tanuló lett az érettségi előtt. Az egészségére nagyon odafigyelt, és sportversenyeket nyert az iskolának. Nagyon sok érmet hozott a középiskolai bajnokságokról. A hitélete nagyon kiemelkedő” – mondta el Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója. 

Kaszap István 1916. március 25-én született Székesfehérváron,. A Ciszterci Gimnázium egykori diákja 19 évesen, rejtélyes betegségben 1935. december 17-én halt meg. 

„Nem különböző vélemények, hangulatok, nem különböző véleményvezérek által diktált elvek szerint próbálta az életét rendezni, hanem Krisztusra figyelt, Krisztusra hallgatott. Mint az egyház fia, az egyház gyermeke élte az életét. Ha nem engedjük magunknak, hogy a világ labdázzon velünk, hogy hangulatok, érzések, mindenféle hamis elvek irányítsanak bennünket, akkor azt gondolom, érdemes Kaszap Istvánra tekinteni” – mondta el Spányi Antal megyés püspök. 

A konferencián előadást hallhattak a résztvevők többek között a ciszterci pedagógiáról, a sport és a testnevelés értékéről a jezsuita lelkiségben, a cserkészetről, az ifjúságpasztorációról.
A Ciszterci Gimnázium tornacsarnoka mától Kaszap István nevét viseli. A csarnokot, amely a nap folyamán röplabdameccseknek adott helyet, Spányi Antal megyés püspök áldotta meg. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek