2 hónapnál régebbi cikk

Imanap és szentmise a húszéves Katolikus Rádióért
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Imanap és szentmise a húszéves Katolikus Rádióért

Húsz évvel ezelőtt indult el a Magyar Katolikus Rádió. Pünkösd hétfőn imanapot és szentmisét tartottak a "Jó hír" hordozóiért Bodajkon, a Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhelyen. 

Húsz évvel ezelőtt, pünkösd napján szólalt meg először a Katolikus Rádió. A középhullámú sugárzást felváltotta az ultrarövid sugárzás, de az nem változott az évek során, hogy a műsorok készítői szeretnék a legfőbb üzenetet átadni. 

"A keresztény tanítást hirdessük. Úgy mondjuk, hogy preevangelizálni akarjuk a társadalmat, felkészíteni arra, hogy az evangéliumot befogadja. Ma sokan vannak, akik keveset tudnak Istenről, egyházról, és amikor találkoznak egy kifejezéssel, egy egyházias kifejezéssel, nem tudják, hogy miről van szó. Készíteni, tanítani, felkészíteni kell az embereket, a társadalmat arra, hogy ezt az evangéliumot befogadhassa."- mondta el Spányi Antal megyés püspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója. 

A Magyar Katolikus Rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2004-ben hozta létre azzal a céllal, hogy a magyar társadalomban a keresztény világnézetet, életfelfogást megerősítse és terjessze. Közszolgálati műsorstruktúrájával segít eligazodni és tájékozódni a közélet számtalan területén és a mindennapok kérdéseiben. 

"Közszolgálati tartalmakkal végezzük a Püspöki Kar által ránk rótt, lehetőségként elénk tett szolgálatot, hogy evangelizáljunk. Ezt közszolgálati tartalmakkal tesszük, most is így van. A közszolgálati tartalmak lényege, hogy mindenről tudomást szerezhet a hallgató ebből a rádióból, ami a világban egyáltalán érdekes, de ezt a katolikus egyház platformjáról kapja, a katolikus meggyőződés, tanítás és hit fényében."- mondta el Szikora József, a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője. 

A Boldogságos Szűz Mária az Egyház anyja emléknapján közös imádságra várták az egyházmegye papságát, a szerzeteseket, a fiatalokat, a családokat, a Prohászka Imaszövetség tagjait, a Magyar Katolikus Rádió hallgatóit. 

"Bodajkon vagyunk, a legősibb Mária kegyhelyen. A történelmi Magyarország területeit is figyelembe véve is ez volt a legősibb zarándokhely. Nyilván a vallás átjárja a települést, úgyhogy nemcsak polgármesterként, hanem magánemberként is üdvözítek minden olyan kezdeményezést, amely az egyház életét, a vallásosságot előreviszi."-mondta el  Wurczinger Lóránt, Bodajk polgármestere. 

 A Katolikus Rádió szerepet vállal a katolikus egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, az anyanyelvünk értékeinek megőrzésében határon innen és túl. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek