1 hónapnál régebbi cikk

Sarokerkélyek nyomában Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Sarokerkélyek nyomában Fehérváron

Sarokerkélyek nyomában címmel ismét városismereti sétát szervezett a Tourinform Iroda. Az érdeklődők a város különleges építményeit, és annak történeteit ismerhették meg szombaton.

A városban sétálva érdemes néha felfelé is tekinteni, hiszen az épületek tele vannak szépségekkel, érdekességekkel. Éppen ezért gyakran szervez a Tourinform Iroda olyan városismereti sétát, melynek során a sarokerkélyek rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket.

Nemcsak királyi koronázó székváros vagyunk, hanem a sarokerkélyek városa is. Összesen huszonkilencet számoltam meg a város különböző részein, a belvárosban található legszebbeket járjuk az ilyen alkalmak során körbe” - mondta el Pintér Ildikó, a Tourinform Iroda idegenvezetője.

A sarokerkélyek az évszázadok során jellegzetes motívumaivá váltak a magyar városoknak, különösen Székesfehérvárnak. Fontos szerepük volt, hiszen jelentősen felgyorsították a városi pletykák terjedését, ugyanis a nézelődő, otthon ülő vénlányok és unatkozó feleségek remekül belátták az egész utcát. Ezekről a történetekről hallhattak szombaton a belvárosban azok, akik részt vettek a túrán.

Mindegyik erkélynek egyedi, a házban egykor lakó családra jellemző díszítése van, éppen ezért mindegyik más, minden napszakban más arcukat mutatják. A sétán résztvevők megcsodálhatták többek között a Jókai utcai, a Megyeház utcai erkélyeket, de a Vármegyeháza, és a Hiemer-ház különleges építményeit is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek