A Török udvarban épül Fehérvár első esőkertje 
·Hírekkert·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK
A Török udvarban épül Fehérvár első esőkertje 
·Hírekkert·Utolsó frissítés: undefined

A következő két hétben a Török udvarban épül majd meg Székesfehérvár első, úgynevezett esőkertje. Az 1000 db, negyven fajta évelőből és virágból álló ágyásokat a környező épületekről lezúduló csapadékvízzel öntözik majd. A kert kialakítását ezúttal a Grundfos finanszírozza majd. 

"Elsősorban ezért támogatjuk ezt a projektet, mert helyi megmozdulásról van szó, nekünk pedig nagyon fontos, hogy részt vegyünk a fehérvári hétköznapokban! Ugyanakkor külön öröm, hogy ez a beruházás a környezettel és a vízzel van összefüggésben, mi pedig egy szivattyúgyártó cég vagyunk, úgyhogy ez is egy indíttatás volt részünkről!" - mondta el Udvar Csaba, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Székesfehérvár polgármestere örömét fejezte ki, hogy a Csónakázó- tó melletti japánkertet építtető DENSO után, újabb cég vette ki a részét ilyen módon is, hogy élhetőbbé tegyék a várost. "Mindemellett azért is fontos ez a fejlesztés, mert jó példát mutat, hogyan lehet összegyűjteni a csapadékvizet tetőkről, környező csatornákból" - hangsúlyozta a fejlesztés kapcsán a Cser-Palkovics András.

Az esőkertnek ugyanis pont ez a lényege, hogy helyben gyűjtse össze a csapadékvizet, ezzel is egyenletes ellátást biztosítva a beültetett, jellemzően évelő növényeknek.

Hasonló kerteket Fehérváron, az egyes körforgalmakban már láthattak a városban élők. "Itt viszont amellett, hogy kialakítunk egy 40 fajtából álló, sokszínű, magas értékű zöldfelületet, az is lesz a cél, hogy a Török udvar felső részében található épületegyüttes tetővizeit beforgassuk ebbe az ágyásba. Lesz egy nagyon szép mosott kavicsos befolyó a zöld felületbe, ami gyakorlatilag egy mélyített kert lesz. Amikor nagy mennyiségű lezúduló csapadék érkezik a városba, ezek a növények kapják majd meg a csapadékvizet" - magyarázta az esőkertek lényegét Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője. 

Emellett pedig szárazságtűrő fajták is kerülnek majd a kertbe. A talajrendezési munkák végeztével, jövő héten kezdi majd a növénytelepülést itt a Városgondnokság.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek