2 hónapnál régebbi cikk

Denevérodúkat helyeztek ki Fehérvár több parkjában is
·Hírekállati·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Dr. Cser-Palkovics András
Denevérodúkat helyeztek ki Fehérvár több parkjában is
·Hírekállati·Utolsó frissítés: undefined

A madárodúk mellett két éve speciális denevérodúk kihelyezését is elkezdte a Városgondnokság, ami a városban élő nagyszámú denevérfajoknak nyújt megfelelő búvóhelyet.

A denevérbarát program már évek óta folyik Székesfehérváron, azonban ettől az évtől kezdve a Bakonyi Denevérvédő Alapítvánnyal dolgozunk együtt – tájékoztatott Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője. A Sóstó Vadvédelmi Központ Vadvédelmi esték programsorozatában is érdekes előadást tartott Mészáros József, az alapítvány vezetője.

A környezetünkben élő nagyon hasznos emlősök egyike a denevér, hiszen nagyon sok szúnyogot eszik. A hazai fajok semennyire nem veszélyesek az emberre!

A denevérek természetes élőhelye folyamatosan csökken, ezért mesterséges denevérodúkkal tudjuk segíteni a városban az életben maradását a fajnak és így csökkenthető az épületekbe való beköltözésüket is, ami esetenként problémaforrás az emberek és a denevérek között – mondta Mészáros József a Bakonyi Denevérkutató Alapítvány vezetője.

Egy jó odú minél nagyobb annál jobb, mert a denevérek szeretnek csapatostul, kolóniástól beköltözni, ami akár 20-40 egyedet is jelent. A most kihelyezett odúk 50x30 cm-esek, amikben a törpedenevérekből 30-50 is kényelmesen elfér.

A denevérek nagyon hasznosak, hiszen a nagy rovarfogyasztásuk van. Egy-egy törpedevevér egyetlen éjszaka alatt 2000-2500 szúnyogot is képes megenni.

A denevérodúk kihelyezésénél fontos szempont, hogy három méter alá ne tegyünk denevérodút, mert onnan lefelé indulnak el és ha nagyon alacsonyan van, akkor a macskák kifigyelhetik és elkapkodhatják a kirepülő denevéreket. Az odú tájolása is fontos: dél-nyugati irány a legjobb, főleg ha szülő kolóniát szeretnénk megtelepíteni. Ekkor hidegebb időben a nap gyorsan felmelegíti az odút és jobb a túlélési esélye a fiatal egyedeknek.

Ha van megfelelő növényzet a kertben és megfelelő nagyságú fáink vannak, akkor van értelme otthon a kertben is feltenni egy-egy denevérodút.

Ha denevérek költöztek a padlásra vagy a tetőszerkezetbe, azzal semmiféle kárt nem okoznak és ha tehetjük fogadjuk el a helyzetet és tűrjük meg őket, mert nagyon sok hasznot hoznak a rovarfogyasztásukkal. Fontos tudni, hogy a denevérek védett állatok. Régi házak bontásakor mindenképpen nézzük át a bontandó ingatlant vagy hívjunk szakembert, nehogy természetkárosítást kövessünk el.

A városba kényszerből jönnek a denevérek, mert az ember elfoglalta a természetes élőhelyüket. A Magyarországon megtalálható 28 fajból gyakorlatilag 14-16 faj található lakott területeken. A leggyakoribb az alpesi denevér, a fehérszélű törpedenevér, a szoprán- és közönséges törpedenevér, illetve a csonkafülű törpedenevér.

Denevért találtam, mit tegyek?

A Sóstó Vadvédelmi központ megnyitása óta nagyon sok sérült denevért sikerült megmenteni Fehérváron. Aki sérült denevért talál vegye fel a kapcsolatot a Sóstó Vadvédelmi Központtal – hangsúlyozta Csete Gábor.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek