Alkalmazottból vállalkozó? Hogyan vágjunk bele?
Fehérvár Médiacentrum fotója
123rf/opolja
Alkalmazottból vállalkozó? Hogyan vágjunk bele?

Az alacsony fizetések, a kötött munkaórák és a türelmetlen munkáltatók miatt sokan gondolják úgy, hogy a munkaviszony fenntartása helyett inkább vállalkozásba kezdenek. Ez sokszor valóban jó ötletnek bizonyul, azt azonban vegyük figyelembe, hogy a folyamat sok nehézséggel is együtt jár. A vállalkozói lét maga sem egyszerű, de már a kft. alapítása is bonyodalmakba ütközhet, lássuk tehát, hogyan érdemes belekezdeni ebbe az új életstílusba.

Ismerjük meg a vállalkozói létet

Az első fontos dolog az, hogy tanuljuk meg, mivel is jár, ha vállalkozóként dolgozunk, mik az előnyei és hátrányai a munkaviszonnyal szemben.

Miért jó alkalmazottnak lenni?

Alkalmazottként minden hónapban egy biztos jövedelemre számíthatunk, hiszen a munkaszerződés alapján ezt a munkáltató minden esetben megfizeti nekünk. Egy munkaidő kiszámítható – természetesen túlórák előfordulhatnak, ezt azonban főnökünknek jogszabályi kötelezettsége valamilyen módon honorálni. Ha nem vezető állásban dolgozunk, a felelősség általában nem minket terhel, fizetésünket pedig akkor is kézhez kell kapnunk, ha éppen nem termeltünk nyereséget a cég számára. Alkalmazottként a munkaeszközöket is biztosítják számunkra, a mi feladatunk tehát csak annyi, hogy az előírt időben, a kijelölt helyen megjelenjünk és munkát végezzünk. 

Mi a helyzet a vállalkozással?

A fenti előnyök vállalkozóként a hátrányunkra fordulnak. Jövedelmünk a bevételtől is függ, a munkaidőnek sosincs vége, minden felelősség a mi vállunkon nyugszik, a szükséges berendezéseket, eszközöket pedig nekünk kell megvásárolni. Ezen kívül fel kell készülni arra is, hogy sokszor a pihenést is fel kell áldoznunk a munka oltárán, a hibáinkért pedig gyakran el kell szenvednünk azok következményeit is.

Miért lehet mégis jó ötlet ezt a megoldást választani?

Vállalkozóként a jövedelmünknek nincs egy, szerződésben foglalt felső határa: ha sikeresek vagyunk, rövid idő alatt akár nagyobb bevételre is szert tehetünk. Bár ahogy említettük, a munkaidőnek nincs vége 4 órakor, azt azonban magunknak osztjuk be, senkitől nem kell engedélyt kérni, ha szeretnénk egy kis szünetet tartani, ahogy a szabadságunkról is mi döntünk. 

Saját döntésünk, hogy mennyi időt töltünk munkával – ez azonban természetesen a bevételeinken is látszódni fog. Ha vállalkozók vagyunk, mi döntjük el, hogy hol és kivel szeretnénk együtt dolgozni, hogy milyen feladatokat vállalunk el, így a kreativitásunkat sokkal jobban kiélhetjük. Itt több szakmai kihívásra, sikerre és kevesebb monotonitásra számíthatunk, akinek tehát ez a vonzó életstílus, biztosan megtalálja majd a szépséget a vállalkozói létben.

A tevékenység kiválasztása

Ha régóta megvan az ötlet, amivel foglalkozni szeretnénk, akkor ezt a lépést természetesen átugorhatjuk, azonban nem mindenki ilyen szerencsés. Azt, hogy milyen munkát fogunk végezni, nem könnyű kitalálni, hiszen a döntés során több faktort is figyelembe kell venni. Olyan tevékenységet érdemes választani, amihez értünk, amit szeretünk – vagy szeretnénk – csinálni, és amire van kereslet is. A döntés során vegyük figyelembe azt is, hogy az elképzelés megvalósításához mennyi pénzre van szükségünk, hiszen ez befolyásolhatja azt, hogy mikor tudunk egyáltalán belevágni a vállalkozói létbe. 

Ez egy hosszadalmas folyamat lesz, amihez sok önismeretre és önkritikára van szükség, ha azonban megtaláljuk a tökéletes ötletet, ez a befektetett energia kamatostul megtérül majd. 

Vállalkozási forma kiválasztása

Magyarországon több vállalkozási forma közül választhatunk. Lehetünk egyéni vállalkozók, ami a legegyszerűbb változat, hiszen otthonunkból, ügyfélkapun keresztül mi is könnyedén elindíthatjuk, ha néhány feltételnek – például büntetlen előélet, uniós állampolgárság, székhely megléte – megfelelünk. Egy embernek csak egy egyéni vállalkozása lehet, melynek kötelezettségeiért saját vagyonával is felel. Szabadúszóknak, akik megbízási szerződés alapján önállóan végzik a tevékenységüket, jó megoldás lehet ez. Az egyéni céghez már korlátolt felelősség tartozik, ennek tagja tehát magánvagyonával nem felel a tartozásokért. 

Üzletszerű közös gazdasági tevékenység végzésére létrehozhatunk gazdasági társaságot, ahol a tagok a nyereségből közösen részesednek, a veszteséget pedig közösen viselik.

Betéti társaságot (Bt.) legalább két személy alapíthat, közülük a beltag felelőssége korlátlan. A gazdasági társaságok közül ez jár a legkisebb befektetéssel, mert minimum tőke nem szükséges hozzá. Korlátolt felelősségű társaság, vagy Kft. alapítása történhet egyszemélyes formában vagy több tag részvételével, itt azonban legalább 3 millió forint törzstőkére van szükség. Közkereseti társaságot (Kkt.) legalább két tag alapíthat, akiknek felelőssége egyetemleges. A részvénytársaság (Nyrt. vagy Zrt.) elsősorban nem a kis- és középvállalkozások formája, így ha épp most kezdünk bele a vállalkozói létbe, valószínűleg nem ez a nekünk való gazdasági társaság. 

Hogy válasszuk ki a nekünk legkedvezőbb vállalkozási formát?

A döntés során több tényezőt is érdemes átgondolni. Ha egyedül vállalkozunk, akkor az egyéni vállalkozói lét, az egyéni cég és az egyszemélyes Kft. alapítása lehet a jó döntés. Ha magánvagyonunkkal nem szeretnénk felelősséget vállalni a cég tartozásaiért, úgy ezt is vegyük figyelembe, de fontos lehet az is, hogy mely esetekben kell biztosítanunk az alaptőke meglétét. 

Érdemes átgondolni az adózási lehetőségeket is, ezzel kapcsolatban egy jó könyvelő nagy segítséget jelent majd nekünk. Vele átbeszélhetjük az alapítással járó költségeket is, ezen információk birtokában pedig már felelősségteljesen hozhatjuk meg a döntést, miszerint vállalkozóként folytatjuk tovább az életünket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek