2 hónapnál régebbi cikk

A Vöröskereszt világnapját ünnepelték
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
A Vöröskereszt világnapját ünnepelték

Május 8-a a Vöröskereszt világnapja, május 16-án pedig a Magyar Vöröskereszt megalakulását ünnepeljük. A világnaphoz kapcsolódóan ünnepséget rendezett a Fejér Vármegyei Szervezet. 

1949 óta május 8-án, a Vöröskereszt megálmodójának, Henri Dunantnak a születésnapján ünnepeljük a Vöröskereszt alakulását. 1881-ben május 16-án egyesült az Országos Önsegélyező Női Egylet és a Vöröskereszt Férfi Egylete, és megalakították a Magyar Vöröskeresztet. A Vöröskereszt munkatársai, aktivistái azóta segítik a rászorulókat, szervezik a véradásokat többek között. A Fejér Vármegyei szervezetnek a taglétszáma körülbelül 1300 fő, ebből 150 fő önkéntessel rendelkeznek. Az utóbbi években a Vöröskereszt taglétszáma csökkent.

"Főleg az utóbbi években, nyilván az embereket ért problémák, munka és életvitel lecsökkentette a Magyar Vöröskereszt létszámát. Talán most bizonyítottunk, hiszen háború zajlik a szomszédunkban, és nagyon keményen kivesszük a részünket a menekültek ellátásában, és ezt látják a magyar emberek. Látjuk, a támogatás nagyon-nagyon megnőtt, bízom benne, hogy idén a taglétszám a duplájára is nőhet"- mondta el Fábián Károly, a Magyar Vöröskereszt alelnöke. 

A rendezvényen részt vett Östör Annamária, egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok, aki szerint jó az együttműködés a vármegyei és a városi szervezettel, kölcsönösen számíthatnak egymásra.

"A Vöröskereszt munkáját talán a véradásokon keresztül ismerjük a legjobban, de nagyon sok rendezvényre jönnek, a gyerekek oktatásában nagy szerepet vállalnak, hiszen nagyon sok gyereknek tanítják meg az újraélesztést, elsősegélynyújtást, kötözést, tehát rendkívül fontos egészségre nevelő munkát is folytatnak."

Az ünnepségen elismeréseket adtak át azok számára, akik hosszú évek óta segítik a Vöröskereszt munkáját. A Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés gyémánt fokozatát vehette át Tárnok Lajosné aki 1960-ban lépett be a Vöröskeresztbe, és hosszú évekig a váli alapszervezet titkára volt. A Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés bronz fokozatát vehette át Ozsváth Ferencné, Szűcs Istvánné és Schöffer Anikó, arany fokozatot kapott Határhegyi Józsefné.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek