4 hónapnál régebbi cikk

Nélkülük nem lenne életünk, számuk mégis évről évre csökken. Óvjuk meg a méhállományt!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/hansbenn
Nélkülük nem lenne életünk, számuk mégis évről évre csökken. Óvjuk meg a méhállományt!

Aprók, de annál fontosabb élőlények, mégis egyre kevesebben vannak, az utóbbi húsz évben a vadon élő beporzó fajok negyven százaléka kihalt. Éppen ezért a tudatos hozzáállásra, a méhállomány fontosságára hívja fel a figyelmet a méhészmester.

Elképesztő belegondolnunk abba, hogyha ez a faj teljesen kihalna, az életünk is véget érne. Pedig így van! Nélkülük ugyanis megállna az élet, méhek nélkül nem létezhet az emberiség!

A termés elengedhetetlen feltétele ugyanis, hogy megtermékenyüljön a gyümölcsfa virága, és ehhez beporzás szükséges, vagyis a bibére kell, hogy kerüljön a porzókon lévő virágpor. És a méhek a növények legfontosabb beporzói.

Eltűnésük civilizációkat dönthet romba!

Május 20. a méhek világnapja, melyet az ENSZ tűzött ki, ugyanis 1734. május 20-án született a szlovén származású Anton Jansa. Ő volt az első osztrák méhészeti iskola vezetője. A méhek az élővilág számára nagyon fontosak, szomorú tendencia azonban, hogy számuk évről évre csökken. Tehát óvni és védeni kell őket!

Antal István elmondta, hogy az utóbbi 20 évben sok probléma érte a beporzó fajokat, azok negyven százaléka kihalt az elmúlt két évtizedet tekintve. Ez borzasztóan nagy szám a méhészmester szerint. A növények beporzásában főszerepet játszó rovarokból egy hatalmas állomány kiesett, ezt a háziméhek fenntartásával tudjuk orvosolni - fogalmazott Antal István.

Éppen ezért a méhésztársadalom célja a prevenció, hiszen mint azt a méhészmester mondja, az elmúlt évtized hatalmas kihívások elé állította a méhészeket. Az utóbbi 10-15 év megnehezítette a feladatot, komoly kihívások várnak a szakemberekre. Ezek oka lehet a globális felmelegedés, vagy akár a túlzott kemikáliahasználat is, ám a méhészek igyekeznek megoldani az éppen fennálló problémát, cél, hogy a méhek állománya fenn tudjon maradni - fogalmazott a méhészmester.

Éppen ezért egyre több ismeretterjesztő előadást tartanak a városban, egyebek mellett az Apiterápiás Ház ajtaja is nyitva áll az érdeklődők előtt, hiszen, mint azt a méhészmester mondja, az emberek még mindig keveset tudnak a méhekről, pedig bolygónk egyik legfontosabb élőlényei, nélkülük nem lenne életünk!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek