2 hónapnál régebbi cikk

Eb 2024: Portugália is leszerepelt, a grúzok a nyolcaddöntőben, a mieink jöhetnek haza
Fehérvár Médiacentrum fotója
UEFA
Eb 2024: Portugália is leszerepelt, a grúzok a nyolcaddöntőben, a mieink jöhetnek haza

Az angol válogatott után Portugália sem tudta hozni a papírformát a kontinenstorna csoportkörének utolsó mérkőzésén. Ahogy a britek, ők sem törték össze magukat azért, hogy megnyerjék az előre biztos kiesőnek elkönyvelt Grúzia elleni meccset, ezzel pedig a mi csapatunknak kedvezzenek.

Törökország számára volt még tétje a Csehország elleni mérkőzésnek, s nyert is 2-1-re Csehország ellen a 17. labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának zárásán, ugyanakkor a már csoportelső Portugália Cristiano Ronaldo kivételével minden ászát pihentetve ugyanolyan gyenge, akarat nélküli produkcióval rukkolt ki, mint a britek, egyáltalán nem zavarta, hogy a világranglistán csaknem 70 hellyel hátrébb rangsorolt Grúzia megszégyenítette és simán 2-0-ra legyőzte. A grúzok ezzel első Eb-szereplésükön történelmet írtak, mi pedig újra elbúcsúztunk a csoportkör után.

Most derült ki, hogy mekkora jelentősége volt a Svájc elleni érthetetlenül gyenge első 60 percnek, amit a magyar válogatott produkált, mert ha azon a meccsen az utolsó félórában látott focit hozzák Szoboszlaiék végig, akkor nem kellett volna mások kegyeit lesni, hogy méltóztassanak legalább hajtani, már továbbjutóként olyan favoritok, mint az angolok vagy a portugálok. Nem méltóztattak, ezzel magukkal vittek olyan csapatokat, mint Szlovénia és Grúzia, miközben mehetnek haza a mieink mellett a csehek, az ukránok, a lengyelek, a szerbek és a horvátok is. 

Egészen elképesztő volt az E-csoport összecsapásainak alakulása, ugyanis minden eddigi Eb-t, vb-t figyelembe véve is egyedülálló módon mind a négy csapat egyaránt 4-4 ponttal végzett, így a gólarány döntötte el, hogy Románia, Belgium és Szlovákia jutott tovább, Ukrajna pedig kiesett.

A zárónapon a románok 1-1-re végeztek Szlovákiával, a belgák pedig 0-0-ra Ukrajnával.

A magyar csapat Szlovénia mellett ugyancsak 3 ponttal végzett, mindketten megelőzték a 2 ponttal záró Horvátországot a hat csoportharmadik közül, ám míg a szlovének gólaránya 2-2 lett, a mieinké 2-5, ezzel pedig nem lehetett bejutni a nyolcaddöntőbe.

Most jön két szünnap az Európa-bajnokságon, majd szombaton a Svájc - Olaszország (18.00) és Németország - Dánia (21.00) összecsapással folytatódnak a küzdelmek, immár az egyenes kieséses szakaszban, a legjobb nyolc közé jutásért.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek