1 hónapnál régebbi cikk

Katonazene tölti be majd Fehérvár tereit
·ZeneKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Katonazene tölti be majd Fehérvár tereit
·ZeneKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined

A Királyi Napok programelemeként négy katonazenekar szórakoztatja zenéjével a közönséget augusztus 16-án, pénteken. A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál idei különlegessége, hogy két légierő zenekar is érkezik a rendezvényre.

A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari fesztivált 2013-ban rendezték meg először Székesfehérváron. Onnantól szinte minden évben a katonazene tölti be a város tereit a Királyi Napok egyik programelemeként.

"110-120 katonazenész lesz a téren együtt, ami azért már látványban is impozáns tud lenni, mert nagy precízséget és egységet sugall, és hangzásában egyedülálló. A Városház tér nagyon szerencsés helyszín, mert összefogja a hangot, minden irányból vannak épületek. Ez nagyon jót tesz az élő zenének, márpedig itt ez történik. 120 fúvós és ütőhangszeres zenész játszik együtt, azt meg lehet hallani már messziről" - mondta el Ruff Tamás őrnagy, az MH Nagysándor József 51. Híradó-és Vezetésbiztosító Dandár Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar karmestere.

Az országban 10 katonazenekar van, közülük mindig négy lép fel a fesztiválon.

Idén érdekesség, hogy két légierő zenekar, a veszprémi és a szolnoki légierő zenekara is részt vesz a rendezvényen. Mellettük a budapesti és a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar mutatja meg a katonazene szépségét a közönségnek. Egy közös műsorszám után minden zenekar bemutatkozik egyenként.

"Az egészen komolytól az egészen vidámig, minden elő szokott fordulni. Idén is erre lehet számítani, hiszen négy különböző karakterű zenekar érkezik hozzánk. Azt szoktam mondani, hogy bár ez a tíz zenekar mind a Magyar Honvédség zenekara, mégis tíz különböző karakter tud megjelenni. Ez a zenének is az egyik csodája, hogy két hangot nem lehet ugyanúgy lejátszani. Azt mondják ugyanazt játsszák, de nem ugyanazt játsszák, mert egészen máshogy szól. Minden zenekarnak megvan a sajátossága" - mondta el Ruff Tamás.

A bemutatkozások után közös koncertet adnak a zenekarok, amelyre az elmúlt tíz év legsikeresebb darabjait válogatták össze. Idén két vendégművész, Rezsnyák Róbert és Szomor György énekel majd a közönségnek. A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál augusztus 16-án, pénteken este hat órakor a Városház téren várja a katona zene szerelmeseit.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek