2 hónapnál régebbi cikk

Átadták a Lánczos-Szekfű és Deák Dénes Ösztöndíjakat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Átadták a Lánczos-Szekfű és Deák Dénes Ösztöndíjakat

Ünnepélyes keretek között, a hagyományoknak megfelelően a Székesfehérvári Királyi Napok keretében adták át a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula és Deák Dénes Ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat, amelyet idén Szikora Jánosnak, a Vörösmarty Színház igazgatójának adományozott a Deák Dénes Alapítvány kuratóriuma.

A koronázóvárosban élő és tevékenykedő, vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók munkáját segíti már több mint három évtizede két ösztöndíjprogram Székesfehérváron. Hagyományosan az augusztusi ünnepségsorozat keretében adják át a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat. Ez utóbbiakat évente egy-egy személy veheti át, míg a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjjal több alkotót is segítenek, idén a beérkezett pályázatokból 16 nyert támogatást. A keddi díjátadó a Szent Efrém Férfikar műsorával kezdődött.

Szép hagyomány, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti programsorozat keretében adjuk át e nemes díjat és ösztöndíjakat. Idén új helyszínen, a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont adott ennek otthont. A Solium Regni – Az ország trónusa című állandó kiállítás igazán sok szállal kapcsolódik ünnepi rendezvényeinkhez - kezdte ünnepi köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András kiemelte, a helyszín és a díj méltó ahhoz, hogy elismerjük azoknak a munkáját, törekvéseit, akik már eddig is sokat tettek a város kulturális életében.

Székesfehérvár kulturális életében, kiemelkedően is a színházkultúra ápolásában, közkinccsé tételében végzett kiemelkedő munkássága, valamint alkotói tevékenysége elismeréseként a Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma Szikora Jánosnak, a Vörösmarty Színház igazgatójának adományozta idén a Deák Dénes Díjat, amelyet a díjazott egy későbbi időpontban vesz át személyesen.

Az ünnepség a Deák Dénes Ösztöndíj átadásával folytatódott, amelyet ebben az évben Bányai Balázsnak ítéltek oda. A történész arra vállalkozott, hogy feldolgozza Pribék Antal székesfehérvári fotográfusnak a Fejér vármegyei kastélyokról és uradalmakról az 1870-es években készített fényképsorozatát. A munka már elkezdődött, de az anyag nagy terjedelmére való tekintettel a kuratórium egy évvel meghosszabbította az ösztöndíjat. Az oklevelek átadását követően az ünnepség résztvevői Borbély Levente, a XIV. Fehérvári Versünnep győztesének tolmácsolásában hallhatták Weöres Sándor költő, egykori fehérvári múzeumigazgató gondolatait a mű és a művészet viszonyáról.

A Lánczos Kornél-Szekfű Gyula Ösztöndíjak átadása előtt Csurgai Horváth József, a kuratórium új elnöke rövid visszatekintést adott a Közalapítvány több mint három évtizedes történelméről, alapításának körülményeiről. Köszönetet mondott a kuratórium tavasszal leköszönt elnökének, Bobory Zoltánnak és egykori tagjainak önzetlen munkájukért, és egyben köszöntötte a testület új tagjait. A pályázatok elbírálásakor a döntés meghozatala sohasem könnyű, de az idei évben a város támogatásának köszönhetően emelkedett a kiosztható ösztöndíjak összege - mondta el. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is folytatódhat az alkotói munka támogatása, hiszen e munka megbecsüléséért még sok tennivalónk van, tette hozzá.

Az ünnepi gondolatokat követően a kuratórium elnöke Székesfehérvár polgármesterével együtt adta át az Lánczos-Szekfű Ösztöndíjakról szóló okleveleket. Elsőként az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület képviselője, Róka Gyula vehette át. A civil szervezet immár huszonhatodik alkalommal tervezi  a székesfehérvári  általános iskolások rajzaival díszített naptár kiadását. A fehérvári művészeti élet meghatározó egyénisége, Büki Zsuzsanna pályázatában arra vállalkozott, hogy a Solium Regni – az Ország trónusa című állandó kiállítást népszerűsítse a képzőművészet eszközeivel. Endl László zongoraművész, zeneszerző idén első alkalommal pályázott. Megvalósítandó munkája egy kórusfantázia Pesovár Ferenc gyűjtése alapján. Györök Márk a látássérültek világát bemutató, érzékenyitő program megvalósításához nyert támogatást. A kuratórium döntése alapján folytatódik a „Hangoló” Kreatív Zenei Műhely Zenével mesélek – családbarát kamarakoncert sorozata „A szél és a madarak” címmel.

Támogatásban részesült Illés Orsolya Tünde művésztanár, aki jelenlegi munkájában természeti jelenségeket, erőket, őselemeket igyekszik megfogalmazni. Király István József a zeneművészeti oktatás népszerűsítését és a közösségi elkötelezettség erősítését tűzte ki célul a „Mesterek hangjai” koncert megvalósításával.  A Kompánia Zenekar pályázatával a kiváló zenei hanganyag technikai rögzítéséhez nyert támogatást. László István kisepikai műveket, főként novellákat, elbeszéléseket, anekdotákat tartalmazó kötetének kiadásához járult hozzá az alapítvány. Hiánypótló, egyedülálló vállalkozásba kezdett Lőrincz Tamás, aki a Ciszterci Szent István Gimnázium és jogelődjeinek egykori költő tanárai és diákjai műveiből állít össze antológiát. A kuratórium döntésének értelmében Magony Imre folytathatja az ismert személyekhez kötődő székesfehérvári épületek bemutatását mind építészeti, mind kultúrtörténeti vonatkozásban.

Mosberger Róbert Utazó Camera Obscura Mutatvány 2003–2024 fotóalbum elkészítéséhez nyert támogatást. Székesfehérvár ipari helytörténetéből az önálló kisiparosok 1938-tól napjainkig téma kutatója Rostási Szabó Imréné, aki olyan személyeket kíván bemutatni, akik több generáción át városunkban gyakorolták szakmájukat. Tihanyi Tamás újságíró Sporthősök öröksége a koronázó városban című kötetében az 1952-es helsinki olimpia hőseinek állít emléket. Végvári Beatrix alkotóművész „Útbejárások” menet – jövet című grafikai munkáinak elkészítéséhez nyert támogatást. A Közalapítvány a következő egy évben is hozzájárul, hogy folytatódjon a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület Közéleti és kulturális szalon programja, amelyben célul tűzték ki, hogy havonta bemutassanak egy-egy olyan példaértékű embert, közösséget, akik/amelyek az élet különböző területein elismerésben részesültek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek