Kedden ismét megszólalnak a szirénák
Kedden ismét megszólalnak a szirénák

Nem kell megijedni, ha szeptember 3-án, kedden délelőtt megszólalnak több helyen is a városban a szirénák. Székesfehérvár külső védelmi tervét gyakorolják majd. A program során a városban telepített lakossági tájékoztató szirénák kétszer is megszólalnak.

A lakosság védelme érdekében külső védelmi terv készítésére és gyakoroltatására kötelezettek azok a települések, amelyek vonzáskörzetében úgynevezett felső küszöbértékű, veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem működik. Székesfehérvár is rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében évente részlegesen, háromévente pedig, ahogy idén is, teljeskörűen gyakorolnak a szakemberek. 

Az idei, komplex gyakorlás a közreműködő szervezetek számára szervezett eligazítással kezdődik, majd belső tűzvédelmi gyakorlatot tartanak a Móraagro Kft. fehérvári telephelyén. Ezen a napon 10.50 órakor a város általános és középiskoláiban, valamint a felsőoktatási intézményekben tűzriadó-gyakorlatot tartanak. 

Napközben kétszer, 10.50 órakor és 11.40 órakor szólalnak meg városszerte a lakossági tájékoztató szirénák. Az első jelzésnél egy szöveges tájékoztatót hallhatnak az állampolgárok, ezután következik a „Katasztrófariadó” szirénajele, amely egy 120 másodpercig tartó, váltakozó hangmagasságú, folyamatos szirénahang.

A gyakorlat végén hangzik el a második szöveges tájékoztató a gyakorlat befejezéséről, majd a „Veszély elmúlt” szirénajel hallható, amely kétszer egymás után megismételt, 30 másodpercig tartó, egyenletes hangmagasságú szirénahang, a jelzések közötti 30 másodperces szünettel. A szirénák megszólalása ezekben az időpontokban csak a rendszer próbája, a lakosságnak semmilyen teendője nincs. 

Borítókép: koloronline.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek