Elkezdődött a Kandó Kálmán Nyári Egyetem
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Elkezdődött a Kandó Kálmán Nyári Egyetem

Színes szakmai és szabadidős programok várják a Kandó Kálmán Nyári Egyetem résztvevőit a héten. A Kárpát-medencéből közel 50 hallgatót lát vendégül az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. 

Többek között Nagyváradról és Kolozsvárról is érkeztek résztvevők a XXXIV. Kandó Kálmán Nyári Egyetemre. Az első rendezvényt még 1982-ben szervezték meg a villamosmérnöki és informatikus mérnöki hallgatók számára. Ezt Borbély Endrétől, a nyári egyetem alapítójától tudhatták meg a fiatalok.

„Annak idején a magyar nyelven, a szakmai nyelven nagyon nehezen tudtak találkozni. Minden szót szerbből, románból fordítottak át magyarra. Ennek következtében nagyon kifacsart irodalmi szavakat tudtak csak használni a szakmai szavak helyett. Ennek eredménye volt az, hogy létrehoztuk ezt a nyári egyetemet, amely a villamosmérnöki és informatikus mérnök hallgatók számára készült annak idején” – mondta e Borbély Endre, a Kandó Kálmán Nyári Egyetem alapítója.

Az alapító hozzátette, akkor négy kolozsvári műszaki egyetemista érkezett Magyarországra. Mint mondja, az első Orbán kormány alatt több mint száz, azóta minden évben közel 50 hallgatónak teremtenek lehetőséget arra, hogy megismerjék az országot. Idén Székesfehérvár, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara ad otthont a rendezvénynek.

„Az Óbudai Egyetem most már évek óta helyben, illetve az ide érkező fiatalokat az ország legjobb gyakorlati képzéseire oktatja és segíti az ő tudásuknak a fejlődését. Fontosnak tartja a Kárpát-medencei kitekintést is. Számos magyarlakta Kárpát-medencei egyetemmel van kapcsolat és nagyon fontos, hogy ne csak az egyetemek között, hanem a hallgatók között is legyen kapcsolat” – mondta el Mészáros Attila alpolgármester.

A nyári egyetem egy hetes programsorozata szeptember 9-én ér véget. Akkor majd az évnyitó rendezvényen együtt vesznek részt a hallgatók.

„Szeptember 9-én a tanévnyitónk egy Kárpát-medencei tanévnyiót ünnepség is lesz. Így alapvetően együtt ünneplünk a Kárpát-medencei felsőoktatási intézményekkel tanévnyitó ünnepséget. Ennek az előzménye is az, hogy azok a hallgatók, akik határon túlról vállalták, hogy jelentkezzenek és itt vannak, nemcsak a klasszikus nyári egyetemi programokat és előadásokat fogják hallgatni, hanem jobban befonódnak az Óbudai Egyetemnek az életébe” – mondta el Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. 

A héten szakmai előadásokat hallgatnak az egyetemisták, megismerkednek az egyetem laborjaival, technikai felszereléseivel, lehetőségeivel, meglátogatják a fehérvári vállalkozásokat, a Parlamentben együtt éneklik el a magyar himnuszt, és a Bory-várat is megtekintik majd.

A Fehérvár TV beszámolóját itt lehet megnézni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek