Hogyan öltözködjünk a hőlégballonos sétarepüléshez?
Fehérvár Médiacentrum fotója
goballoon
Hogyan öltözködjünk a hőlégballonos sétarepüléshez?

Hőlégballonnal repülni igazán nagy és életre szóló kaland. Mikor eljutunk odáig, hogy már csak egy karnyújtásnyira vagyunk ettől a hatalmas élménytől, a kérdések egész sora felmerülhet bennünk. Ilyen például az is, hogy hogyan öltözzünk a sétarepüléshez.

A hőmérséklet a ballon repülési magasságában

A Goballoon professzionális csapata áprilistól októberig várja sétarepülésein a levegőbe vágyókat. Ezeken a kirándulásokon a hőlégballonnal általában 100-300 méterig emelkedhetünk fel. Ugyanakkor egy ilyen légi jármű alkalmas lenne akár az 1200 méteres repülési magasságra is. A sétarepülések azonban jellemzően a talajszinthez ennél jóval közelebb zajlanak. 

Éppen ezért a hőmérsékletben sincs jelentős eltérés a földihez képest. A viszonylag alacsony repülési magasságnak köszönhetően sokkal jobb lehetőségünk van arra, hogy alaposan szemléljük a tájat. Nem csupán apró pontokat látunk a földön felbukkanó élőlényekről, hanem alaposan szemügyre vehetünk egy bokorból előugró őzikét is akár.

Az öltözködés

Mivel a hőmérséklet olyan, mint a talajszinten, így különösebben nincs szükség más öltözékre. Célszerű egy vékonyabb sapkát felvenni, ami a gázégő hőjétől védi a fejünket, ha úgy gondoljuk, hogy az zavarna minket.

Ezenkívül ami befolyásolhatja az öltözékünket, azt nem a levegőben kell keresnünk. A találkozási ponttól egy darabon autóval visznek bennünket a hőlégballonig, de igen gyakran előfordul, hogy természeti környezetben kell sétálni egy darabon, míg elérkezünk a felszállás helyéhez. Így célszerű olyan öltözéket választani, ami megvéd bennünket a szúrós aljnövényzettől.

További sajátossága a hőlégballonos repülésnek, hogy csak a napfelkelte utáni és a naplemente előtti órák alkalmasak a felszálláshoz. Ez azért van így, mert a hőlégballont nem mi irányítjuk, hanem a légmozgás, és a meleg hónapokban a termikek napközben lehetetlenné tennék a repülést. 

Mivel kora reggel vagy késő este tudunk hőlégballonnal utazni, így figyelembe kell vennünk, hogy - különösen nyár végén és ősszel - hűvös lehet, és a fű is harmatos néhol.

Mindezeket figyelembe véve azt javasoljuk, hogy mindenki az időjárásnak megfelelő ruházatban, zárt, vízhatlan cipőben érkezzen a hőlégballonos sétarepülésre, és az öltözékünk védjen meg a csípős reggeli hőmérséklettől. 

Egyéb tudnivalók

Fontos kérdés lehet még a kirándulás előtt, hogy mennyi ideig is tart, hogyan készüljön az ember az étkezéssel. Általában a program teljes időtartama 3-4 órát vesz igénybe, amiből nagyjából 50-70 percet tölthetünk a magasban. 

Mivel ez meglehetősen hosszú idő, célszerű némi harapnivalót magunkkal vinni: egy szendvicset, kekszet. Természetesen az innivalóról se feledkezzünk meg! Ha az ilyen apróságokra is odafigyelünk, minden tekintetben élvezetes és kalandos kirándulásban lehet részünk, amit semmi sem fog beárnyékolni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek