Külön alapba irányítaná a kormány a helyi iparűzési adóbevételek egy részét 
·Gazdaságadó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Külön alapba irányítaná a kormány a helyi iparűzési adóbevételek egy részét 
·Gazdaságadó·Utolsó frissítés: undefined

„2025-től minden magyar járás garantált éves fejlesztési forrásban részesül a Versenyképes Járások Program keretében” – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Az iparűzésiadó-bevételeket egy külön alapba irányítják, onnan szerezhetnek pénzt az egyes térségek. 

A program elindításának célja, hogy nagyobb dinamikát adjanak a területi felzárkózásnak. A tervezet szerint az iparűzési adó 2025. évi többlete kerülne be a területfejlesztési alapba és válna „visszapályázhatóvá” a járások által. Ez a forrás a Pénzügyminisztérium kalkulációja szerint 65 milliárd forint lesz - mondta Navracsics Tibor. A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzési adó többleteként megjelent, ugyanakkor ha ez a többlet az évi 250 millió forintot nem éri el, akkor a költségvetés kiegészíti ezt – mondta. A területfejlesztési miniszter az elképzelésekről már korábban is beszélt Fehérváron. Legutóbb épp a múlt héten, a Helyi Önkormányzatok Napján utalt rá, hogy a térségi szemléletre törekednek majd a jövőben. 

Fehérvár polgármestere a javaslatra reagálva közösségi oldalán azt írta: "sosem könnyű forrásokról lemondani, ugyanakkor meggyőződésem, hogy ez a fajta regionális, agglomerációs gondolkodás a helyes irány! "

"Közép és hosszú távon Székesfehérvár és minden nagyváros érdeke, hogy a közvetlen környéke is együtt tudjon fejlődni vele, hiszen ezzel csökken a nagyvárosok terhelése is. A koncepció lehetséges továbbvitele, hogy a szolidaritási hozzájárulás egy része is ilyen alapokba kerüljön és ezzel a települési források földrajzi elosztása igazságosabb legyen.” - írta a posztjában Cser – Palkovics András, majd reményét fejezte ki, hogy az általa is szorgalmazott  agglomerációs megközelítést a nagyvárosok önkormányzatai támogatni fogják majd. A polgármester posztja teljes egészében itt olvasható:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek