5 hónapnál régebbi cikk

Középpontban a területfejlesztés
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Középpontban a területfejlesztés

Az új területfejlesztési politikáról, Fejér vármegye, Székesfehérvár lehetőségeiről tartott előadást Navracsics Tibor a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület ülésén csütörtökön délután.

A városháza dísztermébe érkeztek a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület tagjai, hogy a területfejlesztés aktuális kérdéseiről tájékozódjanak. Csütörtök délután Navracsics Tibor gondolatait hallgathatták meg az ülés résztvevői.

"Ez nagy múltú egyesülete már Székesfehérvár civil és közösségi életének, a tagjaink között vállalkozók, gazdasági szakemberek, közigazgatási szakemberek ugyanúgy megtalálhatók mint orvosok, jogászok, a kultúra különböző területéről érkezők. Ez egy értelmiségi klub gyakorlatilag, ahol olyan aktuális kérdéseket szoktunk áttekinteni, amely az ország egészét, városunkat vagy környezetét érinti" - mondta el Cser-Palkovics András, a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület elnöke.

Navracsics Tibor beszélt az Európai Uniós forrásokról, az ország egyes területeinek, a megyei jogú városoknak, a településeknek a 2004 óta történt fejlődéséről, és arról, hogy 2025 január 1-jétől már egy megújult területfejlesztési politika lesz Magyarországon. Ennek a legfontosabb eleme, hogy a térségi együttműködések kerülnek a középpontba.  A területfejlesztési törvény vitája jövő héten kezdődik a parlamentben. 

"Az új fejlesztéspolitikának az a célja, hogy a területi célokat, területi prioritásokat azonosítva a különböző profilú régióknak különböző profilú fejlesztési hangsúlyokat adjunk, ezáltal próbálva névre szólóan, személyre szabottan segíteni ezeknek a térségeknek a felzárkózásban. Azon térségek számára, mint a Közép-dunántúli térség is ilyen, amely nem felzárkózási gondokkal küzd, hanem inkább versenyképességben kér további segítséget, az ilyen jellegű segítséget tudjuk megadni."

A miniszter hozzátette, Székesfehérvár az ország egyik növekedési pólusa, amely jelentős mértékben járul hozzá a nemzeti össztermékhez. Ugyanakkor a városra leselkedő legnagyobb veszély, hogy Budapest alvóvárosává válik. Ezért gondolkodnak egy Veszprém-Ajka-Várpalota-Székesfehérvár térségben, hogy együttműködéssel új dinamikát kapjon a város, megerősödjön önállósága.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek