Közeleg a Márton-nap!Közeleg a Márton-nap!
November tizenegyedike Szent Márton napja. Tours-i Szent Márton Pannónia provinciában született, Tours harmadik püspöke volt. Franciaország egyik legismertebb keresztény szentjévé vált, de szülőföldjének, a későbbi Magyarországnak is védőszentje. A középkorban hazánkban Szűz Mária után Szent Márton tiszteletére szentelték a legtöbb templomot, és települések egész sorát nevezték el róla.
Szent Márton a szülőföldjének is védőszentje, ami több tényezőből ered. Egyrészt a hagyomány szerint hazánk földjén született, másrészt a középkorban a tours-i püspök a királyi hatalom, a királyság védőszentjévé vált, így Szent István a lázadó Koppány elleni csatájában az ő támogatását kérte. A győzelem után Márton az Árpád-ház, majd a magyar királyok patrónusa és Magyarország védőszentje lett.
A középkor egyik legnépszerűbb szentjét ünnepeljük tehát november tizenegyedikén, de Márton napja nem csak erről szól: az egyik leggazdagabb néphagyományokkal bíró napja a magyar folklórnak.
A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek. A római időkben november tizenegyedike a téli évnegyed kezdőnapja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották. Ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara”. November tizenegyedike viszont más tényezők miatt is fontos volt a nép számára, hiszen ez volt az a nap, amikor befejeződtek az aratások és szüretek, a munkások megkapták hőn áhított bérüket, hozzá pedig egy alaposan hizlalt libát is, amit ajánlatos volt azon nyomban elfogyasztani, tekintve, hogy másnap már kezdődött a negyvennapos böjt.
Aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezik.
De miért éppen ezt fogyasztjuk ilyenkor?
„Márton püspök az őt üldözők elől libák közé menekült el, ez az egyik oka annak, hogy ezt a napot a libával kötjük össze. A másik ok, hogy ilyenkorra híztak meg annyira a libák, hogy le lehetett őket vágni”-mondta el Ritter Judit, az egyik székesfehérvári szálloda és étterem ügyvezető igazgatója.
A lényeg, hogy jó alapanyagot vásároljunk, és lassan süssük otthon, vagyis alacsony hőfokon, akár több órán keresztül Ezt követően sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A székesfehérvári étteremben minden évben készülnek libakülönlegességekkel, valamint jellemzően november 11-re készül el a legtöbb pincészet újbora is, ezt is meg lehet kóstolni a vendéglátóhelyen.
Sült libacomb almás párolt káposztával, hagymás tört burgonyával
1. A libacombot a tokoktól megtisztítjuk, sózzuk és pár órára hűtőbe tesszük.
2. Egy serpenyőben vagy hőálló tálban kacsazsírra helyezzük a libát, mellé rozmaringot, borsot, babérlevelet. Letakarva 2-3 órát 120-130 fokon sütjük, amikor puha, a fóliát levéve a bőrét magas hőfokon pirosra sütjük.
3. A lila káposztát vékony csíkokra vágjuk, a vöröshagymát pedig vékony karikára. Cukrot sárgára karamellizálunk egy lábasban, erre kerül a káposzta és a hagyma, majd sózzuk, borsozzuk, őrölt köményt és babért adunk hozzá. Lefedve pároljuk, majd a végén ecettel ízesítjük.
4. Az almát karamellizált cukorra tesszük, hozzá barnított vajat és passiógyümölcs borsot szórunk, így pároljuk puhára.
5. A káposzta és az alma nagyon finom összekeverve, de tálalhatjuk külön is.
6.Kacsazsíros, hagymás tört burgonyával kínáljuk.
Bőrén sült rose libamell tócsnival, csokis-chilis gesztenyés mártással
1. A megtisztított libamell bőrét irdaljuk, majd mindkét oldalát sózzuk, a húsos felét borsozzuk. Oldalanként 2-3 percig pirítjuk serpenyőben, rozmaringot tehetünk mellé.
2. A pirult húst sütés után 150 fokon előmelegített sütőben 12 percig sütjük, utána pihentetjük. Aki jobban átsütve szereti, kicsit tovább, kb. 15-20 percig süsse a sütőben.
3. A krumplit meghámozzuk és lereszeljük. Ezután kézzel vagy konyharuhával kicsavarjuk belőle a vizet, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a fűszereket, bekeverjük és kicsit állni hagyjuk. A tócsnikat bő olajban vagy zsírban kisütjük.
4.A csokis-chilis gesztenyés mázhoz 10 dkg tisztított gesztenyét rumos, cukros almalében puhára főzünk. Botmixerrel krémesre törjük, majd adunk hozzá 5 dkg fehér csokit, chilit ízlés szerint és olvadásáig melegítjük. Szükség esetén almalével hígíthatjuk.