Főzési trükkök elfoglalt napokra – így spórolj időt és energiát a konyhában!
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash/Kevin McCutcheon
Főzési trükkök elfoglalt napokra – így spórolj időt és energiát a konyhában!

Az otthoni főzés sok örömöt adhat – de lássuk be, nem mindig van rá időnk vagy energiánk. A rohanó hétköznapokban gyakran érezzük, hogy jól jönne pár trükk, amivel egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tehetjük a konyhai teendőket. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttük a legpraktikusabb főzési tippeket, amelyekkel időt spórolhatsz, kevesebb mosogatnivalót termelsz, és mégis finom, tápláló ételeket tehetsz az asztalra. És ha úgy döntesz, hogy inkább kiadnád a főzést a kezedből? Az Interfood finom, friss és változatos menüivel erről is gondoskodik!

1. Előre darabolt zöldségkeverék – a gyorsfőzés alapja

Sokan azért nem kezdenek neki egy egészségesebb étel elkészítésének, mert már a hozzávalók előkészítése is időigényes. A megoldás? Készíts előre zöldségkeverékeket! Válassz többféle zöldséget, például répát, cukkinit, paprikát, hagymát, brokkolit vagy karfiolt, mosd meg, darabold fel, majd adagold ki zárható dobozokba vagy zacskókba. Hűtőben 2-3 napig, fagyasztóban akár hetekig is elállnak. Így ha gyors vacsorára van szükséged, csak előkapod, és már készítheted is a serpenyős zöldséges tésztát vagy a sütőben sült zöldségtálat.

2. Főzés egyetlen edényben – kevesebb mosogatás, több nyugalom

Az egylábasos (vagy egypános) ételek nemcsak gyorsak, hanem a takarítással is rengeteg időt spórolnak. A klasszikus egytálételek, mint a rizses hús, lecsó vagy a zöldséges tészta tökéletes példák erre. Ráadásul, ha okosan tervezel, az ízek is összeérnek, így még finomabb lesz az eredmény.

Tipp: Használj tapadásmentes bevonatú edényeket vagy sütőpapírt, hogy még a mosogatás is gyerekjáték legyen!

3. Párolás helyett sütőpapíros sütés

A párolt zöldségek egészségesek, de sokszor ízetlenek és vizenyősek lehetnek. Egy sokkal ízletesebb és praktikusabb alternatíva a sütőpapíros sütés. Egyszerűen csak helyezd a zöldségeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg egy kis olívaolajjal, fűszerezd ízlés szerint, és irány a sütő! Nincs szükség külön edényre, és az eredmény: kívül enyhén ropogós, belül szaftos, aromás zöldségek.

4. Tervezés = időnyerés

Ha heti menüt tervezel, és előre bevásárolsz hozzá, sokkal gördülékenyebb lesz a főzés. Nem kell minden nap azon gondolkozni, mit főzz, és elkerülheted a felesleges impulzusvásárlásokat is. Sőt, előkészítheted a hozzávalókat (pl. előre megmosott saláta, bepácolt hús), így főzéskor tényleg csak össze kell raknod a fogást.

5. A fagyasztó a barátod

Főzz nagyobb adagot kedvenc ételeidből, és fagyaszd le porciókban. Egy-egy sűrű nap végén aranyat ér, ha csak elő kell kapni a fagyasztóból a kész ebédet vagy vacsorát. A rakott ételek, raguk, levesek, főzelékek jól tűrik a fagyasztást.

6. Használj többfunkciós konyhai eszközöket

A botmixer, a gyorsforraló vízforraló, a rizsfőző vagy a multicooker típusú készülékek rengeteg időt és energiát megspórolnak. Egy jó robotgép a zöldségaprítástól a tésztadagasztásig sok mindenben segíthet.

7. Ha nincs időd, válassz megbízható ételkiszállítót

Előfordul, hogy még a legjobb szándék ellenére sincs időnk vagy energiánk főzni. Ilyenkor sincs minden veszve! Az Interfood heti menüjében mindenki talál kedvére valót – legyen szó klasszikus magyar fogásokról, nemzetközi kedvencekről vagy egészségtudatos ételekről. Frissen készített, minőségi alapanyagokból készült ételeiket akár otthonra, akár munkahelyre is kérheted, így gondoskodhatsz a kiegyensúlyozott étkezésről főzés nélkül is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek