Hideg almakrémleves gyorsan, egyszerűen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Hideg almakrémleves gyorsan, egyszerűen

Itt a kánikula, és ilyenkor az ember nem kíván annyi ételt. Kerüli a forró leveseket, a nehéz fogásokat. Családomban nagy népszerűségnek örvendenek a hideg gyümölcslevesek, hiszen frissítenek és hűsítenek a nagy melegben. Az egyik nagy kedvenc az almakrémleves, ami igazán könnyen elkészíthető!

A gyümölcsleves elkészítése mondhatni gyerekjáték, és ami a kánikulában számomra nagy előny, hogy nem kell órákig ácsorogni a meleg tűzhely mellett a konyhában. A család egyik nagy kedvence az almakrémleves, aminek a receptjét még édesanyámtól kaptam. Nagy előnye, hogy kezdő konyhatündérek is gyorsan elkészíthetik, hiszen roppant egyszerű! 

Először pucoljuk meg, majd kockázzuk fel az almát! Ha ezzel elkészültünk, tegyük a gyümölcsöt egy lábasba. Szórjuk meg ízlés szerint kristálycukorral, és locsoljuk meg egy kis mézzel!

Kis hőfokon kevergetve pároljuk az almát egészen addig, amíg a cukor karamellizálódik.

Ha ezzel megvagyunk, öntsük fel főzőtejszínnel a levesünket. Főzzük tovább kis hőfokon, egészen addig, amíg az alma megpuhul.

Fűszerezzük a levesünket gyömbérrel, kardamommal és fahéjjal, majd ha ezzel megvagyunk, turmixoljuk le, hogy lágy és krémes állaga legyen az almalevesnek.

Tegyük át a tálalóedénybe, majd hűtsük le a levest! Tálaláskor ízlés szerint díszíthetjük néhány szelet almával, tejszínhabbal vagy egy-egy gombóc vaníliafagyival.

Hozzávalók négy személyre:

Tíz-tizenkét nyári alma (jobb, ha kemény húsú fajtából választunk)
Ízlés szerint kristálycukor vagy édesítő
Egy teáskanál méz
Egy mokkáskanál reszelt gyömbér
Egy csipet őrölt kardamom (ízlés szerint, ha nem szeretjük, elhagyható)
Egy csipet őrölt fahéj
Egy csipet só
Két deci főzőtejszín  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek