4 évnél régebbi cikk

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására
Fehérvár Médiacentrum fotójaEnnél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

Mindenkivel előfordult már, hogy a kelleténél több kaját főzött hétvégén vagy akár hétköznap is, és mivel az ételeket nem szívesen dobjuk ki, kell egy másik megoldást találnunk, hogy ne vesszenek kárba. Legyen szó sült, vagy főtt húsról, pörköltről vagy raguról, ez az eddigi legjobb recept a megmaradt ételek újragondolására.

Az alapötlet a Xiaolongbao receptjéből indult, ami egy tradicionális kínai fogás (töltött gőzölt tésztagombóc), amiben a töltelékeknek csak a képzelet szabhat határt. Őszintén szólva nem is tudom, mi lehet ennek az ételnek a neve, amit mi hoztunk össze, mert a tésztája más, mint kínai társáé: ez egy kelt tészta megtöltve, gőzölve. Amikor először megkóstoltam, az jutott eszembe róla, hogy olyan, mintha "töltött knédlit" ennék. Egy biztos, állati jó kaja! 

A tészta receptje rendkívül egyszerű:

  • 500 gramm búzaliszt
  • 1 evőkanál instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 280 ml langyos víz
  • 1 teáskanál só

A hozzávalókat összekeverjük, egy órán keresztül pihentetjük lehetőleg meleg helyen. Amíg kel, addig meg tudjuk csinálni a töltelékünket. Ez lehet a hétvégéről megmaradt husi, friss zöldségekkel lepirítva (gomba, répa, karalábé, káposzta, zeller, újhagyma, hagyma, fokhagyma), de sima zöldséges töltelékkel is kiváló.

Nálam épp nem volt megmaradt husi, ezért darált húsból készítettem egy tölteléket, mindenféle zöldségekkel, mutatom:

Megpirítottam a vöröshagymát, újhagymát, fokhagymát.

(Fotó: Horváth Reni)

Erre jöhet a gomba, szintén lepirítás következik.

(Fotó: Horváth Reni)

Ha a gombánk is lepirult, jöhet a darált hús, megint pirít!

(Fotó: Horváth Reni)

Ha a húsunk kellően megpirult, jön a végjáték, a reszelt répa, zeller, zöldséggyökér. Ekkor jön a fűszerezés is, de ez is teljesen egyedi, én kínai fűszerkeveréket használtam amiben volt gyömbér, fahéj, római kömény, kurkuma. Ha a zöldségeink a hússal kellően összefőttek (kb. 10 perc, hogy roppanósak maradjanak a zöldségek), a töltelékünket hagyjuk kihűlni.

(Fotó: Horváth Reni)

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 3-4 mm vastagra), majd kiszaggatjuk. Én fánkszaggatóval szaggattam, de egy pohár is megteszi.

(Fotó: Horváth Reni)

Kanállal óvatosan a tészta közepére halmozzuk a tölteléket, majd kis batyukat formázunk belőle. Az lenne a lényeg, hogy alul vastagabb, felül vékonyabb legyen a tészta. Bevallom, nekem ez nem jött össze, de gondolom egy kis gyakorlás után ez is egyre jobb lesz. Nekem nem volt egyszerű ezzel a tésztával dolgoznom, de a gyakorlott háziasszonyoknak biztosan nem fog problémát okozni.

(Fotó: Horváth Reni)

Hivatalosan bambusz gőzölőben kéne a gombócainkat gőzölni 7 percen keresztül, de ennek hiányában a tésztaszűrő is megteszi. Érdemes alá sütőpapírt tenni, hogy ne ragadjon le a szűrőben, és a gombócokat is kellő távolságra tenni egymástól, hogy ne ragadjanak össze. Ha elkészült, tálalhatjuk is. Nagyon jól passzol hozzá a szója és a teriyaki, de az édes chili szósz is.

(Fotó: Horváth Reni)

Ha esetleg maradt tésztánk, de a töltelékünk elfogyott, lekvárral is megtölthetjük a gombócainkat, így a desszert is letudva! Jó étvágyat! 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek