Öt különleges halászlé receptÖt különleges halászlé recept
Természetesen nemcsak a finomabbnál finomabb halászlevekre készülhetnek majd a Fehérvári Halünnepre kilátogatók április 6-án, szombaton, hiszen a halból készíthető ételek száma kis híján végtelen, de most öt különleges halászlé receptet gyűjtöttem össze kedvcsinálónak.
Káposztás-babos halászlé
Hozzávalók:
- 3 vöröshagyma, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
- 4 evőkanál olaj
- 20 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg nagy szemű bab, egy éjszakára vízbe áztatva
- 1 kg ponty, kifilézve, húsa beirdalva és felszeletelve
- 1 kg keszeg
- 1 evőkanál pirospaprika
- 200 g főzőtejszín
- csombor
Elkészítés:
Egy hagymát két evőkanál olajon megfuttatunk, a savanyú káposztát rádobjuk, és együtt tovább pirítjuk. A bab áztató vizét leöntjük, és friss, sós vízben megfőzzük. A halfejeket, az uszonyokat, a gerinccsontot, valamint a keszegeket a maradék vöröshagymával együtt nagy fazékba tesszük, megsózzuk, és két evőkanál olajon pár percig pirítjuk, majd vízzel felöntve, takaréklángon körülbelül egy órán keresztül főzzük. A halászléalapot szitán áttörjük, felforraljuk, majd a tűzről levéve pirospaprikával meghintjük. Az előkészített halszeleteket, a savanyú káposztát és a babot beletesszük, majd készre forraljuk. Tálalás előtt főzőtejszínnel dúsítjuk, és csomborlevéllel díszítjük.
Felvidéki halászlé másképpen
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- só
- 90 dkg pontypatkó, pontyfilé
- 10 dkg pontyfarok
- 50 dkg vegyes hal (tisztítva. fej nélkül, pl keszeg, kárász, törpeharcsa, sügér)
- 2 evőkanál sertészsír vagy 3 evőkanál étolaj
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 3 evőkanál édesnemes fűszerpaprika
- 3,5 liter víz
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 db burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál darált erőspaprika (elhagyható)
- 1 db Tüzes Piros paprika (el is maradhat)
- 1 db hegyes erős paprika
Elkészítés:
Az egyik hagymát karikára vágjuk és besózzuk. A másfél centisre vágott halszeleteket is megsózzuk, és közéjük helyezzük a hagymakarikákat, lefedjük, majd a hűtőbe tesszük minimum egy órára, de akár egy éjszakára is. A másik hagymát feldaraboljuk, és zsíron vagy olajon üvegesre pirítjuk, nagy fazékban vagy bográcsban. Felaprítjuk a paradicsomot és a paprikát, kicsit sózzuk, hogy levet eresszen a hagymán. Levesszük a tűzről, és hozzáadunk másfél evőkanál pirospaprikát, óvatosan, mert ha odaég, keserű lesz.
Felöntjük 1,5 liter meleg vízzel, sózzuk, és beletesszük a szeletelt apró halat, pontyfarkot, illetve az úszóit. Megkóstoljuk, hogy finom-e a bor, majd felforraljuk, és felét a levesbe öntjük, belehelyezzük a kockára vágott burgonyát, a bepácolt halszeletek hagymáját, az egy darab karikára vágott fokhagymát, a darált erős paprikát. Kis lángon 45-60 percig főzzük az alaplevet, közben pótoljuk az elfőtt vizet.
Mielőtt lekapcsolnánk a gázt, tűzhelyet vagy levennénk a kondért a tűzről, két liter vizet öntünk az alaplébe és kiszedünk belőle mindent, a közepes lyukú tésztaszűrőn át pedig belepaszírozzuk a lébe. Az így kapott levet felforraljuk, beletesszük a másfél evőkanál fűszerpaprikát, illetve Tüzes Piros paprikát, ha szeretjük az erős ízeket, törünk bele egy fokhagymát, és beleöntjük a bor másik felét. Kavargatjuk körülbelül tízpercig, és belerakjuk a halszeletek, de itt már nem kavargatva, vigyázva kis lángon öt percig főzzük. Ha esetleg van belsőségünk nyugodtan behelyezhetjük a halszeletekkel együtt a halászlébe. Kenyérrel és hegyes erős paprikával tálaljuk, tűzforrón. Az ínyencek főzhetnek bele, házi vastag metéltet is.
Révfalusi regős halászlé
Hozzávalók:
- 1,5 kg ponty
- 3 dkg zsír
- 1 nagy fej hagyma
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 10 dkg leveszöldség
- 50 dkg burgonya
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejföl
- fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- 1 babérlevél
- erőspaprika
Elkészítés:
A halat felbontjuk, kifilézzük, majd a halfejből, a csontokból fele hagymával, sóval hallevet főzünk. A hagyma másik felét apróra vágjuk, és a zsíron megpirítjuk, meghintjük a paprikával, és beletesszük a babérlevelet, a karikára vágott zöldséget, borsot, majd felengedjük a borral. Beletesszük a burgonyát, negyed óra múltán a halfilét, majd húsz perc alatt készre főzzük, megtejfölözve tálaljuk.
Fehérboros dunai halászlé
Hozzávalók:
Az alapléhez:
- 1 kg vöröshagyma
- 1 kg apró hal
A halászléhez:
- 1,5 kg ponty
- 15 dkg házi őrölt paprika
- 2 dl jó minőségű fehérbor
- 2 db paradicsom
- só ízlés szerint
- hosszú metélt
Elkészítés:
Az alapléhez az apró halat a vöröshagymával együtt megfőzzük, majd a halat kifilézzük, összezúzzuk, végül visszatesszük a hagymához. A pirospaprika egy részét hozzáadjuk, felöntjük vízzel, közben a halszeleteket a sóban állni hagyjuk. A paradicsomot és a bort hozzátesszük, majd ha kell, még paprikával megszórjuk. Utoljára a halszeleteket tesszük bele, és bő tíz percig főzzük, hosszú metélttel tálaljuk. echo
Halászlé füstölt szalonnával
Hozzávalók:
- 2 kg vegyes hal, legyen benne ponty és törpeharcsa is
- 15 dkg füstölt szalonna
- 3 fej hagyma
- pirospaprika
- 2 krumpli
- 3 csöves paprika
- 1 doboz sűrített paradicsom
Elkészítés:
Megpirítjuk az apróra vágott szalonnadarabokat, majd megfonnyasztjuk benne a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel. A lébe 3-5 ledarált apró halat, halfejet, krumplit, csöves paprikát, sűrített paradicsomot teszünk. Fél óráig főzzük, majd a krumplit merőkanálban széttörjük, pótoljuk a vizet, és és végül beletesszük a besózott haldarabokat. Lassú tűzön főzzük.
(Forrás: receptdoboz.hu, mindmegette.hu, xfish.hu, izletes.hu)