5 évnél régebbi cikk

Nakladany hermelin recept: sajtból készül a csehek híres sörkorcsolyája
·Gasztrosajt·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaNakladany hermelin recept: sajtból készül a csehek híres sörkorcsolyája
·Gasztrosajt·Utolsó frissítés: undefined

Ami a bajoroknak a perec, a spanyoloknak az apró hal, az a cseheknek a hermelin: egy közkedvelt sörkorcsolya, aminek camembert sajt az alapja.

Amikor Csehországban járok, nem telik el úgy nap, hogy ne ennék egy (kettő, három) hermelint. Megkönnyíti a helyzetet, hogy szinte az összes kocsma vendéglátóegység kínálatában megtalálható, bár itt is érhet minket meglepetés, például ha nem pihent eleget a sajt. Egy kedves barátom úgy fogalmazott, hogy neki olyan a hermelin, mint a gyros: bármikor! Egyetértek!

Sajnos itthon még nem sikerült jó hermelint ennem, pedig kipróbáltam néhány helyen, de a tapasztalatom az, hogy jobban járok, ha én magam készítem el. Ahány ház, annyi szokás - szól a mondás, ami ebben az esetben is megállja a helyét: van, aki félbevágja, megkeni paprikakrémmel, Erős Pistával vagy Piros Arannyal, van, aki egészben teszi el, semmi kencefice.

Egy szép tálalás Prágában, a hermelin hazájában (Fotó: Horváth Reni)

Nem szoktam túlspilázni a dolgot, leginkább a sima, egészben elrakott, jó sok hagyma, fokhagyma, erős paprika kombó vált be. Ezután jön az újabb kihívás, az olajkérdés: étolaj, olívaolaj, kukoricaolaj? Ki, mit szeret! Én az olívára esküszöm. A sajt megválasztása sem egyszerű, nyilván a legjobb az eredeti hermelin Csehországból, de ha itthon sikerül finom sajtot beszereznünk, a végeredmény szinte ugyanaz lesz (nekem egy sajt vált be leginkább, az Aldiban kapható lila csomagolású camembert). Na, de lássuk a receptet:

Hozzávalók :

  • 6 db camembert
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • színes egész bors
  • 6 db pepperoni, chili- vagy cseresznyepaprika
  • kb. 1 liter olaj (olíva-, jobb minőségű étolaj)

Az olaj mennyisége függ az üveg, edény méretétől. A fenti hozzávalókon kívül továbbá mindenki saját ízlése szerint tehet bele egyéb fűszereket: rozmaringot, kakukkfüvet, babérlevelet stb.

Miután karikára vágtuk a hagymákat, lerakunk egy réteget az üveg vagy jól zárható műanyagdoboz aljára, szórunk rá egész borsot, majd ráhelyezzük az első sajtunkat. Ennek a tetejére szintén megy hagyma, fokhagyma, bors, utána pedig az újabb sajt és így tovább. 

(Fotó: Horváth Reni)

Ha már nem fér több sajt az üvegcsénkbe, akkor jöhet a paprika, ez lehet chili, pepperoni, cseresznye, csemege, erős, ki, mit szeret. Ha mindennel megvagyunk, felöntjük az egészet olajjal, hogy teljesen ellepje, majd lezárjuk az üveget, és minimum két hétig nem nyitjuk ki (ez a recept legnehezebb része).

(Fotó: Horváth Reni)

Nekem a leginkább bevált módszer az, hogy nagyjából 12 napig pihentetem a hűtőben, majd további 2-3 napra kiveszem, és szobahőmérsékleten érlelem tovább. Ha a hűtőben elkezd az olaj kristályosodni, és zavaros lesz az egész, nem kell megijedni, amint szobahőmérsékletre kerül a sajtunk, az olaj "kienged", és újra szép tiszta lesz. A nálam tapasztaltabb hermelinkészítők nyugodt szívvel hagyják két hétig szobahőmérsékleten érni a sajtokat. 

(Fotó: Horváth Reni)

Ha két hét múlva lágy, szinte kenhető sajtot kapunk, jó munkát végeztünk. Az olajat leszűrve felhasználhatjuk húsok sütéséhez, vagy újabb adag hermelin elrakásához. Jó étvágyat!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek