5 különleges palacsinta recept a palacsinta világnapjára5 különleges palacsinta recept a palacsinta világnapjára
A gyakorlott háziasszonyok akár 70-100 darab palacsintát is ki tudnak sütni egy óra alatt. Nekem még csak 30 darabot sikerült eddig, de ezzel a mennyiséggel is elégedett vagyok. Az uraknak is szeretnék kedvezni egy kicsit így a cikk utolsó receptjét nekik ajánlom.
Sajttal-sonkával töltött rántott palacsinta
(Fotó: nassold.receptneked.hu)
Hozzávalók a tésztához:
3dl tej
2dl szódavíz
2 tojás
3/4 dl olaj
1 csipet só
20 dkg búzaliszt
Én leginkább ezt a palacsinta receptet használom, és nektek is ezt ajánlom a lentebb említett receptekhez, ennél jobbat még nem találtam, körülbelül 12-14 db palacsinta lesz ebből a mennyiségből.
Töltelékhez:
20 dkg bármilyen sonka ízlés szerint
20-30dkg sajt, szintén bármilyen lehet, én a füstölt sajtot szeretem leginkább, vagy fetát tejföllel-oliva bogyóval elkeverve.
Panírhoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa
Kisütjük a tésztát, megtöltjük, feltekerjük, panírozzuk, sütjük.
Zserbó palacsinta
(Fotó: streetkitchen.hu)
Ezt leginkább rakott palacsinta formájában szokták elkészíteni, 1 sor lekváros, 1 sor diós a végén pedig csokoládé öntet. Ha nem akarunk vesződni vele, akkor a sima feltekerős módszer is működik, megkenjük lekvárral, szórunk rá diót, feltekerjük, majd leöntjük csokoládé öntettel, vagy olvasztott étcsokoládéval.
Almás amerikai palacsinta
(Fotó: ketkes.hu)
Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 bögre reszelt alma
2 db tojás
2 csapott evőkanál cukor
1 csipet só
1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
2,5 dl-es bögrével mérjük ki a hozzávalókat. A tojások sárgáját keverjük ki cukorral, vaníliás cukorral és sóval, adjuk hozzá a lisztet majd a tejet fokozatosan adagolva és keverjük csomómentesre a tésztát. Ezek után a lereszelt almát hozzáadjuk a tésztához, a kemény habbá vert tojásfehérjét is a tésztába keverjük. Felforrósítjuk a serpenyőt és már kanalazhatjuk is a tésztát a közepére, közepesen lángon sütjük, amíg világosbarna nem lesz mindkét oldala.
Kínálhatjuk lekvárral, nutellával, csokoládé öntettel, juharsziruppal, friss gyümölcsökkel, vagy csak simán porcukorral.
Banános karamellás palacsinta
(Fotó: proativdirekt.hu)
A tésztához használhatjuk a fent említett alapreceptet.
Öntet:
30 dkg cukor
15 dkg vaj
200 ml tejszín
Elkészítés:
A cukrot serpenyőbe öntjük, majd közepes lángon addig hevítjük, míg folyékony karamellé nem válik. Ezután hozzáadjuk a vajat, elkeverjük. Ha ez kész jöhet a tejszín amivel csomómentesre keverjük és kész is vagyunk. Most már csak annyi a dolgunk, hogy megkenjük a palacsintákat a karamellel, teszünk rá banán karikákat, vagy barack, málna, eper, amelyik szimpatikusabb, feltekerjük, vagy háromszögre hajtjuk, és már fogyaszthatjuk is.
Sörös palacsinta
(Fotó:kocsma.blog.hu)
Hozzávalók:
10 dkg liszt
1,5 dl sör
0,5 dl szóda
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
1-2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a vaníliás cukorral és sütőporral. Hozzáadjuk a sört, a szódát és az olajat, majd csomómentesre keverjük. Ha túl híg vagy túl sűrű a tészta akkor korrigálhatjuk még sörrel vagy szódával. A serpenyő közepére kanalazzuk a tésztát, mindkét oldalát világosbarnára sütjük. Kínálhatjuk porcukorral, lekvárral, de magában is kiváló sörkorcsolya.