Maradék kalácsból isteni finomság
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fotó: Kiss László
Maradék kalácsból isteni finomság
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined

Maradt még egy kis kalács karácsonyról vagy egy fél rúd bejgli ott árválkodik már napok óta a pulton? Ki ne dobd! Inkább készíts belőle kalácspudingot! Mutatjuk, hogyan állj neki!

Még a leggondosabb tervezés ellenére is előfordul, hogy a karácsonyi kalács vagy a bejgli nem fogy el. Sokszor ennek egyszerűen az az oka, hogy a család annyira jóllakik az ünnepekkor, hogy a töltött káposztával lefojtott rántott ponty után már nem marad érdemben szabad kapacitás a gyomorban. Hiába árválkodik napok óta az a fél rúd a pulton, alig fogy egy-két szelet belőle. Ilyenkor kell belőle minimál munkával kalácspudingot készíteni!

Puding maradék kalácsból

Hozzávalók négy személyre:

  • nyolc nagyobb szelet kalács( maradék bejglivel is működik, sőt talán még finomabb)
  • hat dkg mazsola
  • három dkg sótlan vaj
  • három darab tojás
  • három evőkanál cukor
  • két-három dl tej (lehet növényi is)
  • egy kávéskanál vaníliaesszencia
  • egy kávéskanál fahéj
  • egy kávéskanál szerecsendió
  • ízlés szerint citromszeletek

Az áztatáshoz:

  • két evőkanál rumaroma (vagy konyak vagy vörösbor)
  • egy evőkanál cukor (xilit, eritrit is jó)

A mázhoz:

  • egy evőkanál baracklekvár
  • kevés víz

A mazsolákat beáztatjuk a rumaromába (a bátrabbak konyakba, esetleg vörösborba) legalább negyed órára. Közben jó vastagon megvajazzuk a kalácsot, és a szeleteket kis hasábokra vágjuk, majd egy kisebb hőálló tálban egyenletesen elrendezzük a harmadát.

Aztán nekiállunk a sodónak: A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd belecsurgatjuk a tejet. Meghintjük a fahéjjal, szerecsendióval, és jó alaposan összekeverjük. A mazsolát közben egy konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük, és rászórjuk a kalácsszeletekre. A levét hozzáöntjük a sodóhoz. Megint megkeverjük az öntetet, és rálöttyintjük a felét a kalácsra. Ezután jön egy rétegnyi kalács. Beletűzködjük a citromszeleteket. Ráöntjük az öntet másik felét, majd a tetejét beborítjuk a maradék kaláccsal. Jól megnyomkodjuk a tetejét, hogy alaposan igya be a „puding” az öntetet.

A sütit tíz percig állni hagyjuk, majd megszórjuk a tetejét egy marék mazsolával. Végül száznyolcvan fokon körülbelül harminc percig sütjük. A puding akkor kész, ha a tetejének szép aranybarna színe lesz. A végén megkenjük egy kis vizezett lekvárral, hogy szépen csillogjon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek