Maradék kalácsból isteni finomságMaradék kalácsból isteni finomság
Még a leggondosabb tervezés ellenére is előfordul, hogy a karácsonyi kalács vagy a bejgli nem fogy el. Sokszor ennek egyszerűen az az oka, hogy a család annyira jóllakik az ünnepekkor, hogy a töltött káposztával lefojtott rántott ponty után már nem marad érdemben szabad kapacitás a gyomorban. Hiába árválkodik napok óta az a fél rúd a pulton, alig fogy egy-két szelet belőle. Ilyenkor kell belőle minimál munkával kalácspudingot készíteni!
Puding maradék kalácsból
Hozzávalók négy személyre:
- nyolc nagyobb szelet kalács( maradék bejglivel is működik, sőt talán még finomabb)
- hat dkg mazsola
- három dkg sótlan vaj
- három darab tojás
- három evőkanál cukor
- két-három dl tej (lehet növényi is)
- egy kávéskanál vaníliaesszencia
- egy kávéskanál fahéj
- egy kávéskanál szerecsendió
- ízlés szerint citromszeletek
Az áztatáshoz:
- két evőkanál rumaroma (vagy konyak vagy vörösbor)
- egy evőkanál cukor (xilit, eritrit is jó)
A mázhoz:
- egy evőkanál baracklekvár
- kevés víz
A mazsolákat beáztatjuk a rumaromába (a bátrabbak konyakba, esetleg vörösborba) legalább negyed órára. Közben jó vastagon megvajazzuk a kalácsot, és a szeleteket kis hasábokra vágjuk, majd egy kisebb hőálló tálban egyenletesen elrendezzük a harmadát.
Aztán nekiállunk a sodónak: A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd belecsurgatjuk a tejet. Meghintjük a fahéjjal, szerecsendióval, és jó alaposan összekeverjük. A mazsolát közben egy konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük, és rászórjuk a kalácsszeletekre. A levét hozzáöntjük a sodóhoz. Megint megkeverjük az öntetet, és rálöttyintjük a felét a kalácsra. Ezután jön egy rétegnyi kalács. Beletűzködjük a citromszeleteket. Ráöntjük az öntet másik felét, majd a tetejét beborítjuk a maradék kaláccsal. Jól megnyomkodjuk a tetejét, hogy alaposan igya be a „puding” az öntetet.
A sütit tíz percig állni hagyjuk, majd megszórjuk a tetejét egy marék mazsolával. Végül száznyolcvan fokon körülbelül harminc percig sütjük. A puding akkor kész, ha a tetejének szép aranybarna színe lesz. A végén megkenjük egy kis vizezett lekvárral, hogy szépen csillogjon.