Ez most az öt legjobb étterem Fejérben
Ez most az öt legjobb étterem Fejérben

Több éves szünet után ismét megjelent a Gault&Millau étteremkalauz Magyarországon. A nemzetközi kiadvány 70 körüli szempont alapján értékel, a teljes étkezési élményt nézi. Az éttermek 1–20 pontos skálán kapnak pontot, a kiemelkedő helyeket szakácssapkákkal jelölik (1–5 Toques).
A 2025-ös csúcslista: Stand (18/20), Platán Gourmet Étterem (17,5/20), valamint a Babel Budapest, a Rumour by Rácz Jenő és a Salt (mind 17/20). Az év séfje Szulló Szabina (Strand/Stand 25).
A szerkesztők célja, hogy országosan lefedjék a terepet, és csökkentsék a Budapest-központúságot. Ennek megfelelően Fejérből öt vendéglátóhely került be a legjobbak közé, derül ki a kiadvány honlapjáról, ahol minden étteremhez rövid leírást is megadtak.
Páskom 1802 Gasztroműhely – Lajoskomárom
Értékelés: 14/20, két sapka
Egy 150 éves családi présház ad helyet az étteremnek, a Gasztroműhely a pincehelyiségben működik. A Páskom Cottage saját étterme mellett a Gasztroműhely is fogad vendégeket. Gondozott kert, szőlőlugassal befuttatott terasz és ízléses, boltíves beltér fogad. A konyhát Csécsei László séf vezeti. Limitált férőhely, tavasszal személyes hangulat. Ízgazdag, kiadós, mégis kifinomult fogások; sváb ihletésű mangalicakaraj és -fül székelykáposztával és burgonyagombóccal is szerepelt. A helynek köszönhetően Lajoskomárom felkerült a hazai gasztrotérképre.
67Sigma – Székesfehérvár
Értékelés: 12,5/20, egy sapka
Barokk épület a történelmi belvárosban, hangulatos udvarral. Bent jazz szól, a világítás visszafogott, az enteriőr elegáns, a tisztaság kifogástalan. A személyzet figyelmes és szakszerű. A borlap főként magyar tételekre épít, a poharazott választék dicséretes. Széles rövidital- és koktélkínálat, a nem alkoholos sorban házi szörpök és nagyüzemi italok. Az ételek színvonala ingadozhat: egy levesnél eltért a tészta az étlaptól, az alaplé ereje kevés volt. A sertéspofa omlós, kakukkfű-hangsúllyal. A napi menünek köszönhetően középáras ebédlehetőséget kínálnak a belvárosban.
Böllér Boutique – Székesfehérvár
Értékelés: 12,5/20, egy sapka
Modern irodaház földszintjén működik, indusztriális, egyszerű berendezéssel, marhákat ábrázoló, humoros képekkel. Húscentrikus kínálat: rillettes, burgerek, sültek, steakek. Az üvegpultban látható sous vide húsokból vásárolni is lehet. A könnyedebb vonalon krémleves, fekete tőkehalas fish ’n’ chips és gerslirizottó. A szétrakott burgonya a bisztrós, mégis hagyományos ízvilágot hozza. Desszertként máktorta unicumos szilvaraguval is szerepelt az étlapon. A gondosan kiválasztott borok, sörök, néhány koktél és kávé pedig illeszkedik a helyhez.
Rókusfalvy Fogadó – Etyek
Értékelés: 12,5/20, egy sapka
Vidéki slow life hangulat a pincészet birtokán, többféle szállással. Fehérre festett falak, egyszerű berendezés, fehér abrosz és kötényes felszolgálás. A terasz a régi kerthelyiségeket idézi, a falu felé panorámával. Feszes, házias étlap: Jókai bableves, szalontüdő, sült kacsacomb, aranygaluska, míg könnyedebb fogásként krémleves vagy halétel. A Jókai bableves harmonikus és nem túlsózott, a somlói hagyományos, friss és szaftos. A borlapon a birtok saját borai és pezsgői a főszereplők, pohárra a saját tételek kérhetők, elvitelre pinceáron is kaphatók.
Grøenk Deli és Bisztró - Velence
Értékelés: Gault&Millau Pop
Delikátesz és bisztró a Velencei-tónál. Be lehet ugrani vásárolni, de hosszabban is ott lehet időzni. A tulajdonosok válogatott finomságokat kínálnak, és közösségi programokat szerveznek: borvacsora, rumkóstoló, halnap, pizzaworkshop, irodalmi est. Az étlap sokszínű: hamburger és töltött paprika, sushi és mangalica-grillkolbász, éclair és császármorzsa is megfér egymás mellett.