7 évnél régebbi cikk

Kilenc fehérvári olimpikon az elmúlt 40 évből
Fehérvár Médiacentrum fotójaKilenc fehérvári olimpikon az elmúlt 40 évből

Magyar idő szerint péntekről szombatra virradóra meggyullad Rióban az olimpiai láng. Városunkat három sportoló, az úszó Sebestyén Dalma, valamint az öttusázó Kovács Sarolta és Demeter Bence képviseli Brazíliában. Összegyűjtöttünk kilenc fehérvári olimpikont az elmúlt négy évtizedből, akiknek nyomdokaiba lépnek.

Vörös Zsuzsanna

Kivel mással kezdhetnénk listánkat, mint Székesfehérvár első – és mostanáig egyetlen – olimpiai bajnokával? Az öttusázó Vörös Zsuzsanna az Alba Volán SC versenyzőjeként három alkalommal is szerepelt ötkarikás játékokon. Először Sydneyben képviselte a magyar színeket, ahol a 15. helyen zárt. Pályafutása csúcsára 2004-ben, Athénban ért fel, ahol egyszerűen minden klappolt: jól lőtt, vívott, úszott és lovagolt, 41 másodperces előnnyel vághatott neki a futásnak, ez pedig bőségesen elégnek bizonyult az aranyéremhez. Kulcsár Antal tanítványa még a 2008-as pekingi játékokon is részt vett, ahol 20. lett. 2010 nyarán, hat-hat világbajnoki és Európa-bajnoki arannyal a háta mögött mondott búcsút az élsportnak. Az öttusától viszont nem szakadt el, jelenleg a Volán Fehérvár szakosztály-igazgatójaként dolgozik.

Boksay Zsuzsanna

Az 1980-as olimpián negyedik helyezett kosárlabda-válogatott tagja. Akkor 19 éves volt a Székesfehérvári Építők tehetsége, aki később itthon négyszer is az év játékosa volt kosárlabdában, de Európában is megválasztották a legjobb játékosnak. A magyar női kosárlabdázás halhatatlanjai közé is bekerült.

Rácz Lajos

Kicsit messzebb kell visszautaznunk az időben, egészen az 1980-as, moszkvai játékokig. A nyugati államok bojkottja miatt csonka olimpiára a Honvéd Szondi SE kötöttfogású birkózója Európa- és világbajnokként érkezett. Az 52 kg-os súlycsoportban versenyző Rácz keze két héttel a megméretés előtt eltört, de hat mérkőzéséből így is csak egyszer kapott ki - fájó módon pont a döntőben. A szovjet fővárosban szerzett ezüstjével így is magasan felülmúlta négy évvel korábbi, montreali teljesítményét, ahol ötödik lett. Visszavonulása után hosszú évekig edzősködött egyesületében.

Seres Ferenc

1972-ben, Münchenben, és négy évvel később Montrealban is szerepelt olimpián a kötöttfogású birkózók 48 kg-os versenyében, kilencedik hely volt a legjobb eredménye. A Honvéd Szondi SE színeiben Ráczhoz hasonlóan ő is Moszkvában ért a csúcsra, bronzérmes lett, ráadásul ekkor már 35 esztendős volt. Nyolc magyar bajnoki aranya mellett egy vb- és két Eb-bronzzal is büszkélkedhet. 

Kerékjártó Tamás

Fotó: nava.hu

Ugyan az úszó nem Fejér, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén született, fehérvárinak vallja magát, és a Delfin-Lászlóvill SE színeiben vett részt ötkarikás játékokon. Kerékjártó 1996-ban, Atlantában 50 méteres gyorsúszásban debütált olimpián, az előfutamban az 55. helyen végzett. Nyolc év elteltével Athénban már 200 vegyesen indult és bejutott az elődöntőbe. Végül ez lett legjobb olimpiai eredménye, 2008-ban 200 vegyesen és 200 pillangóban is kiesett az előfutamok során, csakúgy, mint a 4x200-as gyorsváltóval. Az ötkarikás játékok mellett 50 méteres medencében egy Eb-bronzot, rövidpályán egy-egy Eb-ezüstöt és –bronzot gyűjtött be.

Gyenesei Leila

(Fotó: sportkult.net)

Kaposvárt és Székesfehérvárt egyaránt képviselte olimpián – ráadásul mindössze két év különbséggel. A 2006-os torinói téli játékokon 10 km-es sífutásban indult, a 69. helyen zárt. Ezt követően bejelentette, felhagy a havas sportokkal, és öttusára vált. Székesfehérvárra költözött, és az Alba Volán SC versenyzőjeként 2008-ban máris világbajnok lett váltóban. Ugyanebben az évben a pekingi olimpián is szerepelhetett, a 24. helyen végzett. 2011-ben újabb világbajnoki címet szerzett, újra váltóban. 2014 végén, makacs sérülése miatt kényszerült befejezni sportolói pályafutását, mindössze 28 évesen.

Fidel László

A kajakos Vácott született, de a Székesfehérvári Köfém SE versenyzőjeként érte el legnagyobb sikereit. A kajak négyes tagjaként 1000 méteren négyszer is világbajnok lett. Az 1992-es barcelonai olimpián a Gyulay, Csipes, Fidel, Ábrahám kvartett ült össze, négy évvel korábban ez a hajó Fidel helyett Hódosival aranyérmes lett. Hat évig nem tudták legyőzni a magyarokat, Spanyolországban ez a sorozat megszakadt, a csapat ezüstérmet nyert. Érdekesség, hogy Fidel többszörös világ-, mint magyar bajnok: utóbbi címből "csupán" kettő van neki.

Korányi Balázs

(Fotó: futas.net)

A budapesti születésű középtávfutó két olimpián szerepelt az Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) versenyzőjeként. 20 éve Atlantában 800 méteres síkfutásban a selejtezőből még továbbjutott, az elődöntőben aztán a 22. helyen végzett. Négy évvel később ugyanebben a számban újra hasonló utat járt be, az előfutamból hatodikként jutott tovább, ezt azonban az elődöntőben nem tudta megismételni, és összesítésben a 19. helyen zárt. Sydney után középtávfutó pályafutását befejezte, manapság a Reuters újságírójaként az Európai Központi Bank főhadiszállásáról, Frankfurtból tudósít.

Horváth Viktor

(Fotó: mob.hu)

Hiába, ha sport és Székesfehérvár, akkor öttusa. Horváth Viktor is a 2008-as pekingi játékokon vett részt, ahol öttusában a négy magyar indulóból hárman az Alba Volán SC versenyzőjeként szerepeltek. Nagy reményekkel vágott neki a játékoknak, hiszen 2007-ben egyéniben a világ- és az Európa-bajnokságot is megnyerte, egy évvel előtte pedig vb-ezüstérmes volt. A sport legnagyobb színpadán sajnos nem jött ki neki a lépés, bár jó lövészettel indította a napot, a többi számban elmaradt önmagától, és – így is legjobb magyarként – a 19. helyen zárt. Szívesen képviselte volna még a londoni olimpián is Magyarországot, de magas vérnyomása és egyéb sérülései miatt 2009 végén fel kellett hagynia a profi sporttal.

Idei reménységeink

A székesfehérvári sportolók közül elsőként Sebestyén Dalma szippanthat majd olimpiai levegőt. A Hullám 91 ÚE fiatal tehetsége augusztus 10-én, szerda este 18.50-kor a 200 méteres mellúszás előfutamaiban száll majd medencébe. A szám elődöntőjét aznap éjjel 4.08-kor, döntőjét másnap hajnali 3.17-kor rendezik. Öttusázóinkért csak a játékok végén szoríthatunk. Augusztus 18-án, csütörtökön délután a második olimpiáján szereplő Kovács Sarolta, aznap este pedig az ötkarikás újonc Demeter Bence lép pástra – most először rangsoroló vívással veszi kezdetét az öttusa programja. Augusztus 19-én a hölgyeké, 20-án a férfiaké lesz majd a főszerep, az úszást mindkét napon 17, a bónuszvívást és a lovaglást 19, az érmek sorsáról döntő kombinált számot 23 órától rendezik majd.
(Az időpontok magyar idő szerint értendők.)

(Málits Tamás - Somos Zoltán)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek