Rain19 °C
2020. szeptember 28. hétfő Vencel
Menü

A királyné, az érsek, a püspök, a krónikás és plusz két Fő

A királyné, az érsek, a püspök, a krónikás és plusz két Fő
Az idei Koronázási Szertartásjátékon II. (Vak) Béla fejére kerül a korona (Fotó: Horváth Reni)

A Királyi Napok fénypontja a Koronázási Szertartásjáték, melyen évről évre megidézik egy-egy magyar király székesfehérvári koronázását. Ennek apropóján megkérdeztük a színészeket, akik örömmel meséltek szerepükről, történetről és megosztották a helyszínnel kapcsolatos gondolataikat is.

Idén II. (Vak) Béla koronázását láthatják az érdeklődők a Nemzeti Emlékhelyen felállított hatalmas színpadon. Az előadást augusztus 13-án és 14-én este tartják meg, melyen Száraz Dénes alakítja a vak uralkodót. Ez azonban korántsem minden. A szertartásjáték további szereplői is megszólaltak az előadás kapcsán. Lássuk hát, mit mondanak a színdarabról és az általuk megformált karakterekről!

Krónikás szerepében Mihályi Győző

A királyné, az érsek, a püspök, a krónikás és plusz két FőMihályi Gőzőt idén a krónikás szerepében láthatjuk (Fotó: Simon Erika)

Mihályi Győző már háromszor is szerepelt a Koronázási Szertartásjátékon: tavaly koronázóérsekként, előtte kétszer szertartásmesterként lépett a fehérvári színpadra. Hangját ismerhetjük számos híres filmből is, a Dirty Dancingben Partick Swayzee-nek, az Időzsaruban Jean-Claude Van Damme-nak, a Ponyvaregényben pedig Christopher Walkennek kölcsönözte hangját.

"A krónikás az, aki mesél a királyról és a korról. Tulajdonképpen egy történelmi áttekintést ad arról, hogyan került az adott király uralomra, hogyan élte az életét, végig követi a fontosabb eseményeket. A krónikás szerep nehézsége egyrészt a szöveg terjedelme, másrészt az, hogy végig jelen kell lennie a színpadon. Jó fizikai állapotot és erős koncentrációképességet igényel, színészpróbáló feladat. Maga a hely azonban fantasztikus, már a tudat felemelő, hogy pontosan itt és így történtek az események, és ez az egész szertartásnak ad egy fennkölt jelleget. A történelmi hűségre egyébként is nagyon odafigyel Szikora János rendezőúr."

Ilona királyné szerepében Závodszky Noémi

A királyné, az érsek, a püspök, a krónikás és plusz két FőZávodszky Noémi II. Béla feleségét, Ilona királynét alakítja (Fotó: Kiss László)

Závodszky Noémi bevallása szerint eddig csak nézőként vett részt a koronázási előadáson, de nagyon megörült, amikor idén felkérték szerepelni is. Ráadásul nem is akármilyen karaktert, egy erős kezű magyar királynét kell eljátszania!

"Ennyi év távlatából nem igazán tudom eldönteni, mennyire nevezhetjük Ilonát kemény kezű királynénak. Szerintem ez, a korból adódóan természetes lehetett, megkívánta a helyzetük: védekezni kellett, folyamatosan ébernek lenni, elébe menni az eseményeknek a trónra törőkkel szemben. Szerintem abban az időben egyszerűen muszáj volt keménynek lenni, nem tehettek mást. Az is fontos tényező, hogy itt egy vak uralkodóról beszélünk. Alapvetően hiszek abban, hogy minden sikeres férfi mellett jó, ha van egy okos nő, aki ugyan nem biztos, hogy bekerül a köztudatba, de ha csak esti vacsora közben beszélget férj és feleség, hatással lehetnek egymás gondolkodásmódjára. A nők, nemükből kifolyóan másképp látják a dolgokat, érzékenyebbek, és döntéseiket sem mindig racionális elvek alapján hozzák. Visszatérve Vak Bélára, ezt mindenképpen szeretném belevinni Ilona karakterébe, hiszen egy vak uralkodónál különösen fontos, milyen asszony áll mellette, ki segíti, támogatja, és ki az, akiben úgymond vakon megbízhat."

II. István szerepében Sághy Tamás

A királyné, az érsek, a püspök, a krónikás és plusz két FőA Jóban Rosszban sztárja az idei koronázáson II. István (Fotó: zetapress.hu)

Sághy Tamást legtöbben talán a Jóban Rosszban című sorozatból ismerhetik, abban kórház igazgatóját, Vidovszky Nándort alakította. 

"Nehéz egy valós történelmi figurát eljátszani, hiszen nem tudjuk mit érzett, mit gondolt bizonyos helyzetekben. De sok olvasást és utánajárást követően úgy vélem, elég sértült személyiségről lehetett szó. Akárcsak sokakat a mai világban, őt is gyerekkorában érte a legtöbb sérelem: korán elveszítette az apját, gyerekként lett uralkodóvá, így az egész gyerekkora folyamatos frusztráltságból és megfelelési vágyból állt. A darabban is szó lesz arról, hogy gyakorlatilag egy éjszakát sem tudott egyedül tölteni, olyan mértékű félelmek györtörték nap mint nap. Ez lehetne az előadásnak a mai korra levezethető üzenete is: hogy mindenféle védekezés nélkül hol tartunk a saját önértékelésünkkel, legyen szó uralkodókról, vezetőkről, vagy átlagemberekről."

Koronázóérsek szerepében Blaskó Péter, a nemzet művésze

A királyné, az érsek, a püspök, a krónikás és plusz két FőBlaskó Péter idén a koronázóérsek és II. Béla gyóntató papja (Fotó: Nagy Zoltán Péter)

Blaskó Péter is régi motorosnak számít a Koronázási Szertartásjáték történetében: tavaly krónikást, előtte koronázóérseket játszott. Pályája során számos filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük az Egri csillagokban és feltűnt a Linda című, az 1980-as években sikerrel futó sorozatban is. 

"Felicián szerepe gyakorlatilag két szerep összevonása, de valószínűleg a múltban is úgy történhetett, hogy II. Béla gyóntató papja volt egyben a koronázóérsek is. Ez egy rituális szertartás, ennek meg van az eredeti szövege, mintegy miseszövege, ami mindig, minden korban állandó. A koronzóérsek a királyok koronázásánál, a ritus alatt mindig ezt a szöveget mondta. Ez nagyon fontos, mert ezáltal az egész színmű, színjáték egy misévé, egy szertartássá válik. Ráadásul ez egy nagyon furcsa és megható érzés szerintem a nézőknek és a szereplőknek is, hogy a szent királyok sírja mellett, fölött kerül sor erre a történelmi színjátékra, amivel talán megidézhetjük a régmúlt nagyjaink szellemét is."

Püspök szerepében Porogi Ádám

A királyné, az érsek, a püspök, a krónikás és plusz két FőPorogi Ádámot a püspök szerepében láthatjuk (Fotó: youtube.com)

Porogi Ádámot szintén először láthatjuk a koronázási szertartást megidéző előadáson. Egyébként a kecskeméti Katona József Színház társulatának tagja, többnyire az ottani darabokból ismerhetjük. 

"Ez műfajliag egy szertartásjáték, így biztonyos, hogy valamiféle emelkedettség, méltóság fog dominálni az előadáson. Talán ennek a műfajnak nem is az elgondolkodtatás, hanem egy történelmi múltidézés a lényege. Ha a néző akár pillanatokra is azt érzi, hogy visszament 900 évet az időben, akkor azt hiszem, jól dolgoztunk. Önmagában a szabadtéri színháznak is van egy varázsa, pláne ilyen történelmi környezetben. Többször játszottam már szabadtéren, és azt kell hogy mondjam, egészen más hatással van a nézőkre, még ránk, színészekre is, mint egy épületen belül megtartott színdarab."

Vak Béla szerepében Száraz Dénes

A királyné, az érsek, a püspök, a krónikás és plusz két FőSzáraz Dénes alakítja II. (Vak) Bélát a Koronázási Szertartásjátékokon (Fotó: Nagy Zoltán Péter)

Azt hiszem, Száraz Dénest kell legkevésbé bemutatnom. Már tarolt egy nagyot a Soproni reklámban, melyre rengeteg féle verzió, paródia született - és születik a mai napig -, de végül a Jóban Rosszban Tamás atyájaként zártuk a szívünkbe, és amikor kiírták a sorozatból, hogy úgy mondjam, a közönség alaposan vissza is tapsolta. Tavaly Álmos herceget, idén fiát és egyben a szertartás főszereplőjét, II. (Vak) Bélát alakítja. 

"A darab nehézsége az, hogyan jelenítjük meg a vakságot, hogyan mutatjuk be a színpadon mind színészileg, mind mozgásilag. Ebben lesz nagy segítségemre Horváth Csaba koreográfus, hogyan tud ez érdekes lenni. Alaposan utánajártam Vak Béla életének és azt szűrtem le, hogy nagyon befolyásolható lehetett, főleg a vaksága miatt, ezért főként felesége, Ilona irányíthatott. Egy biztos, hogy nagyon látványos lesz azon a hatalmas színpadon."

Száraz Dénessel készített korábbi interjút, valamint az uralkodó háttértörténetét az Ilyen lesz II. Vak Béla koronázása a 2016-os Királyi Napokon című cikkünkben olvashatod, ha meg Kiráztad a kisujjadból a történelem érettségit, akkor rajta, teszteld tudásod II. (Vak) Bélából kvízünk kitöltésével, végül nézd meg, milyen volt Vak Béla melegítőben! A szervezők szerint érdemes minél korábban beszerezni a gyorsan fogyó belépőket, hogy minél jobb helyről tudjuk végigkövetni a szombaton és vasárnap fél 10-kor kezdődő előadást.

Szóval lépj a tettek mezejére, hogy első kézből élhesd át a történelmet!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Koronavírus - 702 új fertőzött, 13 elhunyt
  Koronavírus - 702 új fertőzött, 13 elhunyt
 • NAV - 120 ezer bevallást várnak szerdáig
  NAV - 120 ezer bevallást várnak szerdáig
 • Lányok Napja - online programok lesznek idén
  Lányok Napja - online programok lesznek idén
 • Szünidei étkeztetés - 82 milliárd forint jut rá idén
  Szünidei étkeztetés - 82 milliárd forint jut rá idén
 • Egyre többen fizetnek bankkártyával
  Egyre többen fizetnek bankkártyával
 • Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát
  Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát
 • Fehérvászon – várják a nevezéseket a filmfesztiválra
  Fehérvászon – várják a nevezéseket a filmfesztiválra
 • Volt egyszer egy művésztelep – kiállítás a Köfém Művházban
  Volt egyszer egy művésztelep – kiállítás a Köfém Művházban
 • Bécsi kalandozás a zene világnapján
  Bécsi kalandozás a zene világnapján
 • Áramszünet Felsővárosban
  Áramszünet Felsővárosban
 • Ilyen a mi iskolánk – online bemutatkozó
  Ilyen a mi iskolánk – online bemutatkozó
 • Megújult a vasúti menetrend
  Megújult a vasúti menetrend
 • Közlekedik a család – szombaton lesz a megyei forduló
  Közlekedik a család – szombaton lesz a megyei forduló