7 évnél régebbi cikk

Fejetlen fotózkodás Fehérváron - Így öltözködik a város néptáncfesztivál idején
Fehérvár Médiacentrum fotójaFejetlen fotózkodás Fehérváron - Így öltözködik a város néptáncfesztivál idején

Úgy néz ki, hogy az idei nyár slágere a csíkos. Elmentünk a Nemzetközi Néptáncfesztivál tegnapi megnyitójára, de úgy döntöttünk, hogy a kamerát (telefont) nem a színpadra, hanem az előtte állókra szegezzük. Megnéztük, hogy mit vesznek fel a fehérváriak egy utcai rendezvényre.

Az viszonylag gyorsan kiderült, hogy reneszánszát éli a kék-fehér matrózcsíkos minta. A leggyakrabban ebbe botlottunk, miközben titkos fotókat  (bocs!) készítettünk a Zichy liget előtt felállított színpadnál állók között elvegyülve. A klasszikus matróz mellett egyébként előszeretettel hordanak a székesfehérváriak mindent, ami csíkos. Különösen szórakoztató látvány volt, amikor három-négy csíkos felsős barát beszélgetett egymással. De nem csak a csíkokból állt ez az este: régi klasszikus darabok, örök kedvencek, nélkülözhetetlen kiegészítők is ott voltak a tömegben, miközben a színpadon igazán minőségi népzene szólt. Íme, így öltözik a város egy néptáncfesztivál idején.

Minden szín passzol minden színhez

Anyánk pedig hogy a fejünkbe verte, hogy sárgát a barnával nem veszünk fel, ugye? Meg azt is, hogy kéket a zölddel sose. Majd közben felcsatolta a tulipános szandált a lábszárközépig felrántott fehér zoknikra, felül meg a pántos kék nadrág, hiszen indultunk az évnyitóra. Aztán most meg mi van? Minden mindennel megy és ráadásul még jól is néz ki. Például itt van ez a kék nadrág a pink felsővel, hanyagul oldalra csapott, szegecses zöld szandállal. Már igazán fel sem tűnik, csak ha direkt az érdekesebb szettekre vadászunk.

Takarj el minél többet a fesztiválból!

Elég fontos, hogy ha nyilvános utcai rendezvényen veszünk részt és testmagasságunk alulról veri vagy netán meg is haladja a két métert, akkor igyekezzünk hozzá olyan fejfedőt választani, amivel lehetőleg minél többet kitakarunk a buliból a mögöttünk elhelyezkedők szemei elől. Maga a kalap egyébként egy igazi ritka darab, gondosan ápolt, és mindenképpen praktikus viselet: tulajdonosának szemét óvja a naptól, és kiválóan lehet a peremét megérintve biccenteni az ismerősöknek.

A fekete mindig minden alkalomra jó

A fekete sosem megy ki a divatból. Legyen tél, nyár vagy bármilyen évszak, hosszú vagy rövid, minden alkalomhoz passzol. Viselőjének mindig eleganciát, határozottságot és ünnepélyes külsőt kölcsönöz. Nincs az a néptáncfesztivál 30 fokos fülledt melegben, ahol ne férne el legalább egy tetőtől talpig feketébe öltözött néző. Végezzünk alapos munkát: a fehérneműink is ebben a színben pompázzanak.

Szerezz be meghökkentő kiegészítőket!

Az alap ruhadarabok mellett fontos, hogy kellő hangsúlyt fektessünk a kiegészítőkre is. Nem mindegy, hogy milyen színű táska, öv, sapka vagy karkötő van rajtunk. Az igazán előremutató fehérváriak már olyan kiegészítőket használnak, ami másnak még eszébe sem jutott: piros kockás inghez kiválóan passzol a lila vattacukor és úgy vonzza a tekinteteket, mint legyeket a légypapír. 

Nejlonszatyor nélkül egy tapodtat se!

Aki még nem tanulta meg, azoknak a kedvéért mondjuk: nincs az az esemény vagy élethelyzet, aminek neki lehet vágni egy valamire való nejlonnszatyor nélkül. Legyen az márkázott vagy felirat nélküli, csak szórjuk bele legfontosabb értékeinket, majd hanyag eleganciával lóbálva a kis fülest, vegyüljünk el a tömegben. Hátrányai: egyik kezünk mindig foglalt lesz, ami nehezíti a tapsolást. Ilyenkor a fülenél fogva toljunk fel könyékig és minden probléma elhárult.

Öltözz operatőrnek!

Ha emelvényen kell állnod, eleve a figyelem középpontjában vagy, hiszen mindenki lát. A többség ebben a helyzetben igyekezne valami egyszerű, kevésbé feltűnő ruhadarabot választani, hogy minél kevesebb pásztázó tekintetet vonjon magára, nem úgy az igazi profik. A birodalmi rohamosztagos örök divat, már 40 éve elpusztíthatatlan, ahogy az egész Star Wars-univerzum is. Magaslati munkához tökéletes választás a bélelt pulóver.

Ha szürke vagy, nem vagy szürke!

A szürke a visszafogott elegancia színe, ráadásul, ha farmerrel viseljük, hanyag, sportos elegancia is sugárzik rólunk. Dupla siker, ha ezt párunkkal gondosan összehangolva öltjük fel. Feltűnésmentes nyár esti viselet, ami kiválóan alkalmas néptáncfesztiválon elvegyülésre és növendék fák támasztására is. Hibátlan választás.

Ne légy színtelen!

Mindenki tudja, aki járt már fesztiválon, hogy minél színesebb vagy, annál könnyebben észrevesznek a tömegben. Az igazán rutinos fesztiválarcok semmit nem bíznak a véletlenre és már a lábbeli kiválasztásánál egy olyan színkavalkádot vonultatnak fel, ami kompenzálja a további öltözés esetlegesen kevésbé harsány árnyalatait. Magyarán: ez a cipő kiveri a szemedet, ha  akarod, ha nem. Amennyiben lehetséges, mutassuk meg a világnak, hogy milyen pazar lábbelivel is rendelkezünk: ennek legegyszerűbb módja, ha egy padon állva követjük a színpadon zajló eseményeket. 

A három testőr

Három ember, három nadrághossz, három zoknitípus (egy rejtve), három lábbeli, három stílus, egy néptáncfesztivál. Kell még erről többet mondanunk? A barátság az, ami összetart minket, meg a jó zene. Na meg a sör.

Mutatunk egy csíkosat is

Még mielőtt bárki azt hinné, hogy túloztunk a bevezetőben. Így kell viselni manapság a csíkosat, egy remek színű cargo térdnadrággal és a hozzá tartozó barátnővel. Egy igazi férfi trendkövető, ad magára, elegáns még a lazán sportos hétköznapokban is. 

Legyél szupertrendi!

A két srácra egyszerűen nincsenek szavak. Baromi stílusos ruhadarabok, az utolsó hajtásig megtervezve, feltehetően még a kutyát is ehhez igazították vagy kérték kölcsön. Feltűnésmentes, de mégis magabiztos öltözék, nagyon 2016-os, belvárosi fesztiválos viselet volt. Taps!

Öltözz anyának és fiának!

Fontos, hogy még idejében kialakuljon az ember identitása: tudjuk, hogy hova tartozunk, pláne, ha egy több ezer fős fesztivál helyszínére igyekszünk. A biztonság az első, nem elég rezgősre állítani a mobiltelefont, ha esetleg elveszítenénk egymást a hömpölygő tömegben, kell valami amiről biztosan felismerük egymást, akár több méter távolságból is. És miért ne lehetne ez a valami a komplett öltözék színösszeállítása? 

Öltözz boldog, idős fehérvári párnak!

Vagy inkább legyél az. Valahogy így:

Fontos az előnyös ruhadarabok kiválasztása 

Mindenki tisztában van a saját fizikai adottságaival. Ezeket öltözködésünk során célszerű kihangsúlyozni, esetleg eltakarni. Hogy itt mi volt a terv, az nem egészen világos. Még mielőtt bárki kételkedne: az urat hátulról fotóztuk.

A tuti megoldás: öltözz néptáncosnak!

Mi másnak, ha már egy néptáncfesztiválon vagy? Abból baj nem lehet, ráadásul az ismerkedés is könnyebben megy. 

Bónusz: öltözz hülye újságírónak!

Az újságírót a kopott farmerről, valami csöves pólóról és egy rikító színű hátizsákról könnyen felismerheted. További ismertetőjegye, hogy nem szorosan azzal foglalkozik egy rendezvényen, amivel a többség, hanem valami egészen fura dologgal tölti az idejét. Szereti a pogácsát, nincs annyi kávé a világon, amit ne bírna elfogyasztani és felülről szelfizés közben mindig gondosan behúzza a hasát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek