7 évnél régebbi cikk

Karafiáth Orsolya a női testről és az alkoholizmusról
Fehérvár Médiacentrum fotójaKarafiáth Orsolya a női testről és az alkoholizmusról

Eddig három regénye és négy verseskötete jelent meg Karafiáth Orsolyának, aki nemrég a Fehérvári Irodalmi Napok vendége volt és Takáts Eszterrel karöltve verses-zenés estet adott A Szabadművelődés Házában. A költőnő a Fehérvár Televíziónak mesélt alkoholizmusról, női testről és persze tavaly megjelent, Él című kötetéről is.

Az női test feltérképezése volt a célja Karafiáth Orsolyának legújabb, Él című kötetének összeállításakor, verseit erre a motívumrendszerre építette és megpróbálta a természetbe helyezni az emberi testet és pszichét. Mivel én magam annyira nem értek annyira az esztétikához, mint mások általában, a kötet ajánlójára hagyatkoznék a versek minőségi minősítésével kapcsolatban. Az ajánló szerint pedig az van, hogy bár a háttérben még hallható az andalító sanzonok dallama, ez már egy sokat próbált, érett költő hangja, aki hiú ábrándok, kegyes öncsalás és a ráncokat elfedő kozmetika nélkül belenéz önmaga poklába, mert biztos magában, és tudja, mit akar.

A pokoljárás pedig nagyjából nélkülözhetetlen az alkotói munkában és izgalmas szellemi utak indulnak az önismeret kikövezetlen ösvényein is - hogy végre egy suta költői képpel éljek Karafiáth költészetét (alliteráció!) illetően. Orsi saját magát formakövető szerzőnek tartja, de hogy annyira azért ez ne legyen egyértelmű, hozzáteszi azt is, hogy ennek ellenére nehéz megzenésíteni verseit. Ez a kettősség mutatkozik meg akkor is, amikor saját magát jellemzi. Véleménye szerint ugyanis alapjába véve erős ember, de nagyon is érzékeny a külvilág rezdüléseire. Mint mondja, hatásokból és az őt ért ingerekből táplálkozik.

Karafiáth két éve dolgozik új regényén, amely egy önéletrajzi elemekkel tarkított könyv lesz, s amelynek alapvető témája a női alkoholizmus és a női jellemfejlődés. 

A versek szeretetétől és az újságírói munkájáról a költőnő a Fehérvár Televízió Paletta híradójában beszél majd részletesebben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek