7 évnél régebbi cikk

Mikor kell átállítani az órát? Eláruljuk a tél kezdetének időpontját
·Hírekóraátállítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaMikor kell átállítani az órát? Eláruljuk a tél kezdetének időpontját
·Hírekóraátállítás·Utolsó frissítés: undefined

Minden évben szeretnénk kitolni a tél kezdetét, mégis minden októberben előbb-utóbb megérkezik a csípős hideg, a korai sötétedés és a programok szervezésénél is egyre inkább beltéri helyszínekben gondolkodunk. Ez idén sem lesz másként, és most eláruljuk, pontosan mikor is következik be a téli időszámítás, amikor az órát egy órával korábbra kell átállítani.

A nyári időszámítás ötletét 1784-ben Benjamin Franklin vetette fel, végül 1916-ban vezették be Amerikában. A módszer alapját a tavaszi és őszi napéjegyenlőség képezi, tehát az, hogy tavasztól őszig - körülbelül március közepétől szeptember közepéig - a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Az óraátállítás időpontja ettől nem sokban tér el: a nyári időszámítás hivatalosan március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. Mindennek a célja egyfajta energiatakarékosság, hogy a lakosság ébren töltött óráihoz inkább a nap és kevésbé a villamos energia szolgáltassa a fényt. 

Idén október 30-án hajnali 3 órakor kell egy órával visszaállítani az órát (tehát hajnali 2-re), bár sajnos ezzel nem sokat segítünk a közeledő sötétségen. Öröm az ürömben viszont, hogy egy órával többet alszunk, valamint lehet kezdeni visszaszámlálást a nyári időszámításig, ami 2017. március 26-án, hajnali 2-kor következik majd be.

Ahány óra, annyi átállítás, lássuk a módokat:

A falióra és a hagyományos órák átállítása kézileg történik, az oldal- vagy hátlapon lévő apró kerekek segítségével.

A digitális óráknál a használati utasításban leírtak szerint kell állítgatni, általában az oldalsó gombok egyikének rövid és hosszú lenyomását váltogatva.

Számítógépen és telefonokon a rendszer elvégzi helyettünk a feladatot - ha ez utóbbinál ez mégsem történne meg, akkor a Beállítások menüpontban tudjuk ezt megoldani.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek