5 évnél régebbi cikk

Téli vagy nyári időszámítás? Így látják a meteorológusok!
Fehérvár Médiacentrum fotójaTéli vagy nyári időszámítás? Így látják a meteorológusok!

Március 26-án eldőlt, eltörlik az Európai Unióban a óraátállítást, a tagállamok jogkörébe utalva annak eldöntését, hogy a téli vagy nyári időszámítást választják. A hazai meteorológusok a téli időszámítást javasolják.

Március 26-án viszonylag meggyőző különbséggel, 410:192 arányban az Európai Parlament megszavazta az óraátállítások 2021-es eltörlését, annak eldöntését, hogy egyes országok mely számítást választják, a tagállamokra bízta az EP. Ez alapján azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

Köszi szépen, mondhatnánk, de akkor most melyik a jobb, melyiket válasszuk, adja magát a kérdés. Vannak országok, ahol kristálytisztán körvonalazódik a kérdés, hazánkban az eddigi visszhangok alapján a nyárit preferálják, az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban inkább a téli időszámítást javasolja, az OMSZ ezt egy érdekes tényeket felsorakoztató Facebook-posztban indokolja.

Mint írták, a meteorológia az úgynevezett univerzális korrigált világidőt használja (UTC), és az időjárási modellek fő futásai döntően 00, 06, 12 és 18 UTC-hez igazodnak. Emellett több szakmai érvet is felsorolnak arra vonatkozóan, ők miért a téli időszámítás rögzítését részesítik előnyben. Például Magyarország jelenleg a nyári időszámítás esetén (7 hónapon keresztül) egy órával "később" kapja meg a legfrissebb modell futásokat pl. 06 UTC nyáron (UTC+2 óra) magyar időben 8 órát jelent, míg télen (UTC+1 óra) 7 órát. Mindez azt jelenti, hogy nyáron az élet- és vagyonvédelmi szempontból is fontos zivatarok előrejelzésénél egy órával "hamarabb" meglennének a modellek futásai, amelyeket az előrejelzők hamarabb felhasználhatnának.

A OMSZ szerint amennyiben a nyári időszámítást választja Magyarország, úgy télen is egyórás hátrányba kerülne ezen előrejelzések kapcsán, amely egy esetleges ónos esőt vagy nagyobb havazást hozó napokon akár életveszélyes helyzetek kialakulását is jelenthetné.

A kérdés tehát nem olyan egyszerű, hogy egy tollvonással el lehessen intézni. Hogy Magyarországon 2021-től a téli vagy a nyári időszámítás lép érvénybe, még kérdéses, az azonban nem, hogy március 31-én, hajnali 2 órakor még egy órával előrébb kell állítanunk az órákat.

El ne felejtsétek!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek