Rain2 °C
2020. december 3. csütörtök Ferenc
Menü
Házhozszállítás

Mit lehet tenni, ha halottá nyilvánít a Facebook, de nem haltál meg?

Mit lehet tenni, ha halottá nyilvánít a Facebook, de nem haltál meg?
A nagyon is élő Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője (Fotó: Facebook)

A történet előzménye, hogy Zucherbergéknél porszem került a gépezetbe, aminek eredményeképpen nemrég több millióan szembesültek azzal, hogy egy ismerősük vagy szerettük meghalt.

Az egész eset azért is ijesztő, mert a Facebooknál egy jól bejáratott menete van annak, hogy mikor jelezzék, ha egy falhasználójuk elhunyt. Tényleges halálesetkor ugyanis halotti bizonyítvány kell bemutatni, hogy az adott személy profiloldalát töröljék vagy emlékoldallá nyilvánítsák. Az oldal üzemeltetői tehát csak a halotti bizonyítvány bemutatása után teszik meg a szükséges lépéseket és adott esetben egy felirattal értesítik az elhunyt ismerőseit.

A portál szóvivője szerint tévedésből rövid ideig olyan felhasználók adatlapján is megjelent ez a halálhírt hozó üzenet, akik egyáltalán nem haltak meg, és nagyon is élnek. Mint mondta, borzalmas hibát követtek el, amit azóta orvosoltak. 

Több millió felhasználó mellett a Washington Post újságíróját, Abby Ohlheisert is halottá nyilvánította a közösségi oldal. „Délután a profilomon megjelent egy kedves üzenet a barátaimnak, hogy emlékezzenek rám, és találjanak békét abban, amit mások megosztanak rólam. Nagyon megható volt a kis virággal együtt. Csak az a bibi, hogy nem haltam meg” – írta Ohlheiser.

A Fehérvár TV által megkérdezett internetes szakjogász szerint kevés az esély arra, hogy jogi következménye lenne ennek a "bibinek". Ormós Zoltán elmondta, a Facebook használata során alávetjük magunkat az általa használt szerződési feltételeknek, amelyekből az derül ki, hogy egy kártérítés kikövetelésének esélye minimális az ügyben, amellyel kapcsolatban ráadásul egy meghatározott kaliforniai bíráságon kellene eljárni.

A élet iróniája, hogy az "álhalottak" között volt a Facebook első embere, maga Mark Zuckerberg is.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Milliárdokat csalt el egy dunántúli bűnszervezet
  Milliárdokat csalt el egy dunántúli bűnszervezet
 • Enyhít a korlátozásokon Ausztria
  Enyhít a korlátozásokon Ausztria
 • Hosszabítják a korlátozásokat Németországban
  Hosszabítják a korlátozásokat Németországban
 • Már hétvégén is kézbesít a Magyar Posta
  Már hétvégén is kézbesít a Magyar Posta