7 évnél régebbi cikk

Már az ájurvédában is írnak jótékony hatásairól, avagy mi mindenre nem jó a kurkuma
Fehérvár Médiacentrum fotójaMár az ájurvédában is írnak jótékony hatásairól, avagy mi mindenre nem jó a kurkuma

Volt egy csodálatosan szép kurkumám. Igen, arról a fűszernövényről van szó, amely élénksárga színével és különleges aromájával azonnal aktivizálja az ízlelőbimbókat mindenkinél, aki szereti az ázsiai ízeket, és Pavlovi reflexként e növény neve hallatán már indul is a nyálelválasztás. A gyógyhatással is bíró indiai sáfrány különleges dísze lehet a szobánknak, kertünknek - ha nem megenni szeretnénk, csupán gyönyörködni benne.

A múltkor foglalkoztunk a gyömbérrel, most pedig a gyömbérfélék családjához tartozó kurkunna gyökér szeretne helyet kapni e blogban. Az indiai sáfrányt (sokan ezen a néven ismerik, mivel Marco Polo a XVIII. században feljegyezte, hogy sáfrányra emlékeztető, és hasonló célokra is szolgál) szubtrópusi és trópusi vidékeken terem, főként Indiában, Indonéziában, Kínában.

Ha hindi területen járunk, akkor „haldin”-ként keressük, ha pedig szanszkrit nyelven akarunk nyomára bukkanni, akkor a „haridra” szót jegyezzük meg jól magunknak. A hinduk egyébként nagy tiszteletben tartják: az esküvőkön a vőlegény is egy kurkumapasztába mártott fonalat köt a menyasszony nyakába, amelyet meg is szenteltek. Sőt, Indiában, Pakisztánban, Bangladeshben és Nepálban a hölgyek az esküvőre készülve a szépítkezésben is fontos szerepet tulajdonítanak a kurkumának.

Szép sárga lesz az indiai menyasszony a kurkumától (Fotó: Pinterest)

Indiában már évezredek óta használják. Innen indult hódító körútjára: Európába és az ókori Görögországba. Mai nevét a XVIII. század második felében kapta (sárga gyömbér), s a svéd botanikus, Linné nevezte el Curcuma longának 1753-ban.

Az indiai nők a kurkuma gyökerét egy nagy gödörben tartják, amelyet banánlevelekkel és fűszálakkal bélelnek ki előtte. Aztán megszárítják, szétdörgölik és kisajtolják. Az így kinyert nedűt megisszák, és hajkenőcsnek is használják. A sajtolás kosarakban, bambusznád-csövek segítségével történik. Mivel úgy tartják, hogy a kurkuma fiatalítja a testet, ezért több helyen kurkumás vízzel mossák meg a hölgyek arcukat. Ez az elegy a pólusokat is remekül tisztítja, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését és aranyló színt kölcsönöz a bőrnek.

Sőt, megállíthatja a vérzést, antiszeptikus és csillapító hatású lehet, csökkentheti a duzzanatokat is. Rándulásra, izomlázra, zúzódásokra és viszketésre is alkalmazzák. Fájdalomcsillapításra is használják: tejben feloldják, és úgy isszák. Pókcsípéseknél, kígyómarásnál is a kurkumához fordulnak: három evőkanál kurkumagyökeret fél csésze vízzel kevernek össze, s azt hörpintik le gyorsan. Külsőleg is alkalmazzák: ilyenkor liszttel készítenek sűrű pépet (sokszor hidegen sajtolt olajjal is vegyítik), amelyet égési és vágott sebekre, bőrsérülésekre, csípésekre, marásokra, horzsolásokra, véraláfutásra stb. kennek.

Az indiai népgyógyászat májbetegségnél is alkalmazza, láznál, fertőzéseknél, vérkeringés javításánál is (mivel gátolja a vérrög-képződést, tehát a trombózisveszélyt csökkenti). Jótékony hatását felhasználják akkor is, amikor valaki túl sok zsíros ételt eszik és a gyomra „megterhelődött”, mert redukálja a gyomorsav termelődését. Felfúvódásoknál, bélgörcsöknél segít a méreganyagok elégetésében és a kiürítésében.

Légzési nehézségeknél ajánlatos a kurkumás főzettel inhalálni, és még a hepatitisz ellen is előveszik: ilyenkor egy evőkanál kurkumát összekevernek 2,5 deci natur joghurttal, és reggel éhgyomorra fogyasztják.  

Ahogyan mindezekből sejthető: több ezer éves múltra tekint vissza az ájurvédában a kurkuma alkalmazása. Asszíriában már i.e. 600-ban feljegyezték, hogy milyen jótékony hatásai vannak. Sőt, még Dioszkoridész, az ókor egyik leghíresebb görög orvosa is ajánlotta különböző betegségekre.

Indiában néha még a szent állatokat is bekenik kurkuma-porral (Fotó: India Adventure)

Ha megnézzük az indiaiakat, hogy mennyi az Alzheimer-kóros közöttük, mit látunk? Azt, hogy 100.000 lakosra 3,24 megbetegedés jut. Viszonyításként: találtam egy 2012-es kimutatást, amely szerint az Egyesült Államokban 5 millió Alzheimeres beteg van, s becslések szerint ez a szám 2050-re 16 millióra fog nőni. Ezért keresik oly’ nagyon az Alzheimer-kór ellenszerét. Amikor ezt kezdték el vizsgálni a kutatók, rájöttek arra, hogy a kurkuminnak erős ant-amyloid hatása van. Ebből következik, hogy  blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását. Azt, amely - más tényezőkkel együtt - az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait is okozza. Ezt felhasználva elkezdődött a kísérletezés a kurkuma bevonására az Alzheimer-kór legyőzése céljából.

A nyugati orvoslás az 1990-es évek óta vizsgálja a kurkumát, pontosabban a kurkumint, amely a növény sárga színéért felel. (A kurkumin tehát a kurkuma fő hatóanyaga.) A demetoxi-kurkumin, bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületek, s a kurkuminoidok hatása a flavonoidokhoz hasonló: többek között daganatellenesek, és erősítik az immunrendszert.

Pontosítok: már 1970-ből is maradtak fel ilyen irányú feljegyzések, ám 1990 környékén került csak igazán a középpontba ez a különleges növény, amikor egy biotechnológiai nagyvállalat, a Genentech egykori kutatója, Brath Aggarwal nekiállt a kísérleteknek.

Igen, most a rákról fogunk beszélni! – Korunk egyik leginkább félelmet keltő betegségéről, amelytől az emberek legnagyobb része retteg. Szinte nincs is olyan család, amely valamely tagja ne küzdött volna ezzel az alattomos burjánzással.

Friss kurkuma: ronda, de finom és egészséges is (Fotó: Flickr/david schiller)

Aggarwal személye azért is fontos, mert azonosított két olyan molekulát, amelyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. Ezek a TNF molekulák képesek arra, hogy elpusztítsák a rákos sejteket.

Aggarwalnak e kutatás közben eszébe jutott, hogy az ajurvédikus gyógyászat gyulladáscsökkentésre is használja a kurkumát. Ezért elővette a növényt, vizsgálgatni kezdte, s rájött arra, hogy a kurkumin gátolja a ráksejtek növekedését és burjánzását. Erről számos publikációt írt, s felfedezését kipróbálták a hasnyálmirigyrák, a mielóma és a vastagbélrák kutatása során is. A Texas Egyetem kutatói megállapították, hogy a kurkumin a rákot a kezdeti és az előrehaladott fázisban is képesek késleltetni.

Még hosszasan fejtegethetném a pontos metodikát, de inkább eltekintek tőle, hiszen ez nem egy tudományos cikk. A lényeg, hogy ajánlott lehet a rákbetegeknek napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele az étkezésekkel egyidőben. +++

A folytatásban arról lesz szó, hogy miként neveljük szobanövényként, vagy kertünk különleges díszeként a gyönyörű virágáról is híres kurkumát.

***

Kutatások:

http://www.greenmedinfo.com/substance/turmeric
Mellrák elleni hatás vizsgálata: Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június
Vastagbélrák kialakulásának kockázat-vizsgálata: Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.
Gyomorrák- és bőrrákellenes vizsgálat: Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november
Vesebetegségre gyakorolt hatás vizsgálata: British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234
Cukorbetegség elleni hatás vizsgálata: Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.
Egyéb: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=%22Curcumin%22[MAJR] -PubMed kutatási adatbázis

(A kutatási linkeket azért csatoltam most ide, mert a múltkor volt olyan olvasó, aki a citrom hasonló hatása kapcsán konkrét tanulmányokat, igazolásokat kért tőlem – megkérdőjelezve a cikkemben olvasottakat.)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek